KAPCSOLAT
Polgármesteri Hivatal
1201 Budapest Kossuth Lajos tér 1.
Telefon: + 36 (1) 283 0640
E-mail:
polgarmesteri.hivatal@pesterzsebet.hu

PÁLYÁZAT
Pesterzsébet Önkormányzat épületének energetikai korszerűsítése
KMOP-3.3.3-13-2013-0011
Energetikai korszerűsítési pályázatok

Kerékpárral is figyeljünk a táblákra!


Itt a jó idő, sokan elővették kétkerekűiket, az azonban korántsem mindegy, hogy hol használják azokat. A szabálytalankodók ugyanis – ahogy ezt Pesterzsébeten is többen megtapasztalhatták – igen súlyos, 30 ezer forint bírságra számíthatnak.

Szerkesztőségünkhöz több panasz érkezett a biciklizőktől azzal kapcsolatban, hogy a kerület különböző pontjain – a sétáló utcában, vagy a Berkenye sétányon – megbüntették őket a közterület-felügyelők, azaz az önkormányzat rendvédelmi osztályának munkatársai.

Megkerestük hát az illetékes osztály vezetőjét ezzel kapcsolatban, aki elmondta: a KRESZ a kerékpárt járműnek nevesíti, ebből adódóan a kerékpárosokra ugyanúgy vonatkoznak a közlekedési szabályok, mint az autósokra. Az egyik legfontosabb a táblák betartása. – A sétáló utca minden behajtójánál van egy-egy gyalogút tábla, ami azt jelenti, hogy az adott útszakaszon kizárólag két lábon lehet közlekedni – hívta fel a figyelmet Jáki Richárd.

A gyerekekkel más a helyzet, hiszen ők 12 éves korukig – szintén a KRESZ értelmében – nem biciklizhetnek úttesten, így értelemszerűen nekik marad a járda. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy az őket kísérő szülők azonban emiatt megbüntethetők.) Felnőttek, illetve 12 évesnél idősebb gyermekek kizárólag akkor kerekezhetnek a járdán, ha az úttest – állapota miatt – alkalmatlan a kerékpározásra.

Még egy fontos, szintén nem figyelmen kívül hagyandó tábla a behajtani tilos. Ezt az előírást a bicikliseknek ugyanúgy be kell tartaniuk, mint az autósoknak. Kivéve, ha kiegészítő tábla engedélyezi a forgalommal szembeni közlekedést – Pesterzsébeten azonban csupán egyetlen ilyen utcaszakasz létezik, mégpedig az Attila utca Zilah és Nagysándor József utca közötti része.

A harmadik lényeges előírás a gyalogátkelőnél való áthaladás, ami akkor szabályos, ha a biciklis, kerékpárját maga mellett tolva halad át a zebrán.

Jáki Richárd elmondta azt is, hogy a közterület-felügyelők a bírságolásokat megelőző hetekben a szabálytalanul biciklizőknek a sétáló utcában a kétkerekűs közlekedés szabályait összefoglaló szórólapokat osztogattak. A KRESZ előírásait megszegő biciklisek a 156/2009es kormányrendelet által meghatározott mértékű, 30 ezer forintos pénzbírságra számíthatnak.

y.a.


2015-05-04 07:11:51