Üdvözöljük PESTERZSÉBET hivatalos oldalán!

100 éves a Csili

2017.09.20

A Csili Művelődési Központ centenáriuma alkalmából egyéves ünnepi programsorozat vette kezdetét a közelmúltban. Az elkövetkező hónapok rendezvényeiről szeptember 19-én tartottak a szervezők rendhagyó sajtótájékoztatót.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: a Csili Művelődési Központ Budapest és az ország kulturális infrastruktúrájának jelentős emblémájává vált az elmúlt száz év alatt. Emlékeztetett arra, hogy Budapest és számos kerülete is az 1900-as évek első felében „a kultúra nyomvonalán” épült, és ennek a kornak a hagyatéka a századfordulós pesterzsébeti Csili vagy a megújult csónakház, amely a most kezdődő programsorozat egyik impozáns helyszíne lesz.

Az államtitkár felidézte: 3 és fél évvel ezelőtt a kulturális államtitkárság azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minél több emberhez eljutassa az igényes kultúra, a közművelődés lehetőségét, ezért is fordított az elmúlt években jelentős összegeket különféle pályázatok és programok útján ezeknek a közösségeknek az újjáélesztésére.

– A százéves évforduló kiváló alkalmat ad arra, hogy Budapest külső kerülete, amely komoly belső értékekkel rendelkezik, bemutatkozzék. Az ide látogatók a programsorozat során olyan helyszínekkel ismerkedhetnek meg, amelyekre büszkék vagyunk, így például a Kosutit, tengelyében a Szent Erzsébet templommal, a jövőre megépülő, a Duna-partot a városközponttal összekötő gyalogos- és kerékpáros hidat. Az elmúlt évtizedek során bekövetkezett komoly fejlődés eredményeinek közösen örülhetünk, és ebben a munkában komoly szerepet játszott a Csili Művelődési Központ – fogalmazott Szabados Ákos polgármester, majd reményét fejezte ki, hogy az az együttműködés, amely sikerre vezette a kerületet az elmúlt évtizedekben, folytatódni fog.

Várhalmi András, a Csili igazgatója felidézte: 1918. március 2-án nyílt meg az egykori Csillag utcai Vasas Munkásotthon, amelyet, bár a hivatalos elnevezése az elmúlt évtizedekben sokat változott, szinte a kezdetektől csak Csiliként becéznek.

– Az elmúlt 100 évben sok millióan fordultak meg a házban, sok ezer program zajlott le, és sok száz közösség talált otthonra falai között. Az elkövetkező hónapokban olyan rendezvénysorozatot szeretnénk elindítani, ami kicsit másképpen szól a Csiliről, a világról, a művelődésről, mint eddig megszoktuk. Kitaláltunk egy hölgyfigurát, Pesti Erzsit, aki végigkíséri ezt a rendezvénysorozatot, kicsit a múltba gyökerezve, de a jelennek szólva, és a jövőbe tekintve. Nemcsak a művelődési házat szeretnénk ünnepelni, hanem az azt körülvevő és azt éltető közösséget, Pesterzsébetet. Nemcsak lezárni szeretnénk száz esztendőt, hanem olyan programokat szervezni a centenáriumi sorozatban, amelyek hagyománnyá válhatnak, elindíthatnak egy újabb száz évet, amelyekben a lakosság is aktívan részt vehet, és amelyek a művelődési ház intézményrendszeréről is szólnak – mondta.

Sz. A.

(fotó: Zsarnóczky Gyula)

Last modified: 2017.09.25

Comments are closed.

Akadálymentes nézet
Akadálymentes nézet