170 esztendeje a szabadságért

Városháza előtt tartották az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának tiszteletére rendezett különleges önkormányzati ünnepséget március 14-én. A különlegességről Horváth Kristóf, alias Színész Bob gondoskodott.

A Veresegyházi Katonai Hagyományőrző Egyesület huszárjainak díszelgése idézte a 170 esztendővel ezelőtti forradalom hangulatát. A Himnuszt a Pesterzsébeti Városi Fúvószenekar és a Pesterzsébeti Városi Vegyeskar vezetésével énekelték a megjelentek.

Beszédében Szabados Ákos valamennyi pesterzsébeti nevében köszöntötte az ünnepet.

– Az ünnepet, amelyen közel huszadik éve van alkalmam köszöntő és megemlékező gondolataimat elmondanom – fogalmazott a polgármester. – Az egykori 9-10 éves diákok közül talán ma már többen szülőkként kísérték el iskoláskorú gyermekeiket.

Szabados Ákos megjegyezte: akkor is, most is komoly feladata az ünnepi szónoknak, hogy tudjon valami olyat mondani, ami a szent nemzeti ünnepet nem kizárólag megemlékezéssé, hanem valamennyiünk számára felidézhető, szép emlékké teszi.

– Bár történelmi eseményeket felsorolni könnyű, de azokat hitelesen, mindenkit érdeklően előadni már nem olyan egyszerű, ugyanis hajlamosak vagyunk az önismétlésre.

– Éppen ezért mára, rendhagyó módon, egy verssel készültem. A költemény magáról a szabadságról szól, amely a magyar forradalomnak és szabadságharcnak egyik legfontosabb célja, mondanivalója és tartalma volt, amely gondolat, eszme, érzelem, magatartás, amely az emberiség történelmét végig kísérte, amely a felvilágosodást követően vált ketté: személyes szabadsággá és politikai szabadsággá. Olyan író-költőt idézek, aki a kiegyezés után született, akinek életét nem kímélték azok a viharos változások, amelyek sorsdöntőek voltak a magyarság számára a XIX. és XX. században – zárta gondolatait a polgármester, majd felolvasta Heltai Jenő: Szabadság című költeményét.

Horváth Kristóf, művésznevén Színész Bob rendhagyó műsora magyarázatául elmondta: nem passzív megemlékezést, közös élményt igyekezett adni a gyerekeknek. Az esernyők formázta nemzeti trikolorunk és a kivetítőn a színpadi történéseket kísérő, animált gyermekrajzok kulisszája előtt, főleg a forradalom költője, Petőfi Sándor verseire épülő produkció mesélt az egykori március lelkületéről.

Míg Ady Endre szavalatban, addig a Szabadság, szerelem, a Befordúltam a konyhába, A farkasok dala, vagy a Kutyák dala című költemények a Bob és Bobek Orchestra invenciózus kíséretével, dalként, rap-elve hangzott el. A Ha férfi vagy, légy férfit már csoportosan adták elő Pesterzsébeti Közgazdasági Szakgimnázium diákjai, az iskola Gyöngyvirág Néptánckara pedig lassított lépésekkel elevenítette meg a Ki gondolná, ki mondaná című Petőfi-vers nyugtalanító vízióját.

Színész Bob a Nemzeti dalt sajátos felfogásban, minden pátosztól, forradalmi hevülettől mentesen adta elő, miközben a refréneket együtt mondta a néző gyerekekkel.

A rendhagyó ünnepi produkciót követően köszöntötték és kitüntették a kerület kiváló eredményt produkáló diákjait, megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát, végül átvonultak a Petőfi szoborhoz.

D. A.

(fotó: Zsarnóczky Gyula)