„A tej útja, tejtermékek – Újra a szabadban”

A Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvodában, hagyományt teremtve, immár 6. alkalommal varázsoltunk egészséges mosolyt gyermekeink arcára, a tavaszi egészséghetünk rendezvényeivel.

Pedagógiai programunk fő irányvonala az egészségtudatos magatartás alakítása, aminek egyik területe a táplálkozás, azon belül a tejfogyasztás. A gyermekkornak ebben a szakában a tej fogyasztás kiemelkedően fontos a csontozat és a fogazat egészséges fejlődése szempontjából, ez motivált bennünket a témaválasztáskor. A másik irányvonal a friss levegőn való tartózkodás, a napsütés jótékony hatása fizikailag, szellemileg és lelkileg is befolyásolja a gyermeki szervezetet, életet adó, éltető, mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek. A napfény jótékony hatására beindul a D-vitamin termelés, ami számos betegség kialakulását meggátolja, akadályozza.

Elképzeléseinket, mint mindig, most is a szülők segítségével valósítottuk meg. Sok oldalról támogattak bennünket, partnerek voltak a programok megvalósításában. A hét folyamán a sokoldalú tapasztalatszerzésre helyeztük a hangsúlyt, hiszen a gyermeki tanulás feltétele a cselekvő aktivitás, a közvetlen tapasztalatszerzés, érzékszervi megtapasztalás.

Óvodánk és tagóvodáink változatos tartalmakkal töltötték meg a hét napjait. A gyermekekkel meglátogattuk a kerületünk központjában lévő Tejboltot, kóstoltuk finom tejet, tejtermékeket,vásároltunk az óvodai tevékenységekhez szükséges alapanyagokat. A vásárlást követően feldolgoztuk a megvásárolt tejet: aludttejet, kefirt, gyümölcsjoghurtot, túró Rudit, túrós pogácsát készítettünk a gyermekek nagy örömére. A finomságokat délután a szülők is megkóstolták, véleményt alkothattak ízben, küllemben egyaránt.

Az óvoda udvarán izgalmas népi fajátékokkal játszottunk, „Katica tanya” kialakítására kerültsor az udvaron- szalmahordással, tejes játékokkal.Csoportjainkat meglátogatták a NÉBIH munkatársai, akik a tudatos vásárlás rejtelmeibe vezették be gyermekeinket, mindezt interaktív módon.A különböző művészeti ágakon keresztül barangoltunk az alkotások között, feldolgoztuk a témát irodalomban, zenében, képzőművészeti alkotásokban.Megünnepeltük a Költészet Napját, alaklomhoz illő „egészséges” tartalommal bíró verseket adtak elő a gyermekek, csoportonként két fő.

Kirándultunk a szabadban: állatkertben, szentendrei skanzenben, közelben lévő futópályára, játszóterekre, játékos sportversenyeket szerveztünk.

A családok számára kreatív pályázatot írtunk ki: „Tej útja – Gondold újra!” témában, aminek lényege az újrahasznosítás volt, tej, tejtermékek csomagolásának újra gondolása, felhasználása gyermeki alkotásokban, makettekben. A három óvodában sok izgalmas alkotás született, aminek értékelését szakmai bírálóbizottság végezte Soós Jánosné óvodavezető elnökletével.

Tartalmas, tapasztalásban gazdag hetet zártunk, ahol gyermekek, szülők, óvodai dolgozók jól érezték magukat. A tej, tejtermékek fogyasztásának megszerettetése volt a célunk, amihez változatos tevékenységek által sikerült hozzájárulnunk. A megkezdett úton haladunk tovább, még sok izgalmas téma, tevékenység vár ránk a következő nevelési évben.

Tot Katalin intézményvezető helyettes