Üdvözöljük PESTERZSÉBET hivatalos oldalán!

Az egészséges életmód tejes útja

2017.04.07

A Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvodában nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmód alakítására, ezen belül az egészséges táplálkozási szokások alakítására és a mozgásra. A lehetőségek tárháza nyílt ki számunkra, amikor bevezettük innovatív kezdeményezésként a tematikus egészség heti rendezvényünket. A tavaszhoz a tejet, tejtermékeket, egészséges mozgásformákat tartottuk megfelelőnek.

Mivel harmadik alkalommal került megrendezésre a program, már bátran nyúltak a pedagógusok a témához, ötleteikkel szárnyaltak a témán belül, segítő partnereink, mint eddig is, most is a szülők voltak.

Hangsúlyt fektettünk a cselekvő aktivitás lehetőségének a felkínálására, a sok érzékszervet foglalkoztató tapasztalás biztosítására. Ezért tevékenységeink mindegyike a tapasztaláson alapult. Minden csoport ellátogatott tejboltba, ahol a friss tej mellett tejtermékeket ismerhettek meg a gyermekek, ugyanakkor vásárlásra, kóstolásra is lehetőségük volt.

A tej útjának első fázisát egy utazó tanya állatainak köszönhetően ismerhették meg a gyermekek, amikor lehetőségük volt közelről megismerni a tejet adó állatok közül a kecskét és a bocit, a régi tejfeldolgozáshoz kapcsolható használati eszközöket. A megfigyelést, állatsimogatást követően kezdődtek az igazi élményt nyújtó tevékenységek, a tej feldolgozása különböző módon: házi túró, vaj, kefir, aludttej formájában.

Majd, miután ezek elkészültek, ezek felhasználását próbálhatták ki a konyhai tevékenységeknek köszönhetően: puding, gyümölcsjoghurt, gyümölcsös turmix, palacsinta, gofri, túrógombóc, házi készítésű Túró Rudi készült mindenki örömére. Az elkészült finomságokat jóízűen el is fogyasztották a gyermekek. Délután a szülőket is vendégül láttuk egy kis kóstolóra, sajtot, tejes finomságokat kínáltunk számukra.

A szabadban is sok időt töltöttünk, ellátogattunk a közeli játszóparkba, ahol a futópályát próbáltuk ki, voltak csoportok a fővárosi állat és növénykertben, ugyanakkor az óvodákhoz közeli játszótereket is felkerestük.

A különböző művészeti ágakon keresztül barangoltunk az alkotások között, feldolgoztuk a témát irodalomban, zenében, képzőművészeti alkotásokban. Több féle módszertani megoldásban gondolkodtunk, amikor hozzányúltunk Móricz Zsigmond: Török és a tehenek című mókás alkotásához.

Az óvodapedagógusok pályázatot is nyújthattak be mesefeldolgozás terén, aminek kiértékelése folyamatban van.

A hét utolsó napján meglepetés várta a gyermekeket, amikor az Országos Tejterméktanács jóvoltából vendégünk volt egy élethű, fejhető mű boci, ami a Gyermekmosoly Óvoda zöld füvén várta a fejni vágyó gyermekeket. Még a legkisebbek is bátran fogtak hozzá a fejéshez, majd azt követően elfogyasztották a felajánlásból kapott kakaót, majd ebéd után a Túró Rudit. Délután az érdeklődő szülők kézműves sajtokat kóstolhattak és vásárolhattak.

A tartalmas programoknak köszönhetően a gyermekek sok ismerettel, tapasztalással lettek gazdagabbak, a pedagógusoknak sikerült egy lépéssel közelebb juttatni a kicsinyeket az egészséges életmód „tejes útjához”.

Tot Katalin
intézményvezető-helyettes

Last modified: 2017.09.12

Comments are closed.

Akadálymentes nézet
Akadálymentes nézet