Üdvözöljük PESTERZSÉBET hivatalos oldalán!

Búcsú Zsombok Tímár Györgytől

2012.03.21

Életének 80. évében, február 15-én elhunyt Zsombok Tímár György, aki Pesterzsébet Soroksár szétválása előtt, 1990-1994 között a kerület alpolgármestere volt. Végső búcsúztatása, katonai tiszteletadás mellett, a mai napon – március 21-én, 11.15-kor a Pesterzsébeti temetőben.

Geiger György soroksári trombitaművész nekrológja 

Mi minden voltam én?

Tehetné fel a kérdést Zsombok Tímár György. De Ő már nem teheti. Így hát felteszem én, mert még megtehetem és ebben a helyzetben kötelességem is megtenni, hogy valóban …

Mi minden volt Ő ?

Hátha vannak, akik nem tudják, még itt a szűkebb környezetünkben sem. Pedig, bár nem itt született, ám itt élt idestova hetven évet – egy jelentős megszakítással, amikor is erőszakkal ragadták ki környezetünkből, mert vadászpilóta főhadnagyként részt vett – ahogy ő emlegette, ritkán és szemérmesem – az ’56 október végi „stelázsidöntés”- ben. Ez volt tehát a sokra hivatott, ám kettétört kezdet.

Mi minden volt Ő ?

A szilencium után a vadászpilóta kényszerleszállást hajtott végre. Nem géphiba miatt és nem önhibájából. Leparancsolták. Ne repkedjen tovább, csak úgy kedvére, még ha oly rátermett is. Ha jó volt pilótának (biztos, hogy jó volt …. !?) jó lesz mozdonygyári munkásnak is. És valóban…. Ha ott kellett, ott állt helyt, a kétségbeesés halvány jele nélkül, jó kedvvel, tettre készen a kemény, szókimondó vasmunkások között kinevezés nélkül is vezérként. És figyelt a szavukra.

Mi minden volt Ő ?

Ekkor kezdte kiírni magából a csonka – de emlékezni jó rá – múltat és a ráparancsolt, ám elfogadott jelent. Új szemléletű, magával ragadóan friss írásaira hamar felfigyeltek és az évente kiadott irodalmi antológiákban a legjobb magyar prózaírók társaságában jelentek meg novellái. Ekkor jegyezte meg nem kis malíciával (az írások előtt az alkotók fotói is láthatók) hogy „én vagyok a legszebb magyar író”. Hát valóban … de nem csak az volt. Sorban jelentek meg írásai és több – utóbb sikeresnek bizonyuló és mindmáig játszott – Tv film megírására kérték fel. De nekünk, soroksáriaknak különösen kedves az a kötet, melyben a jegesparaszttól a kötélverőkön át a trombitásokig a hely legendáriumát idézi meg költői szépségű prózában.

Mi minden volt Ő ?

1989- ben járunk, mikor nem kis elismerés éri. Bár ő ezt nem kezdeményezi és nem mozgat meg érte erőket, szinte magától értetődő természetességgel választják meg alpolgármesternek, vagy az ő szóhasználatával élve vice-polgármesternek. Ahogy nem taglózta le mozdonygyári „kinevezése” úgy nem dicsőült meg életének e szintén nem várt fordulatától. Ezt a feladatát is — a politikai életben egészen szokatlanul – kedéllyel, és ha kellett olykor népi furfanggal végezte, oldotta meg a néha mégoly kétségbe ejtő helyzeteket is.

Mi minden volt Ő ?

El kell mesélnem, mert biztosan megharagudna, ha nem tenném, hogy különleges szépségű – szakemberek által is értékelt – bonsay gyűjteményt teremtett meg otthonában. És itt a „teremtett” – en van a hangsúly,  ugyanis nem vásárolta a növényeket, hanem szinte művészként megalkotta őket és ezekre igen büszke volt, mint ahogy a vezényszavára akrobatikázó macskáira is.

Mi minden volt Ő ?

Madárbarát kert-tulajdonos, világutazó. Az életet a maga teljességében élte, de ami keveseknek sikerül tette ezt úgy, hogy közben igaz férj, szerető apa, imádott nagyapa és jóbarát … volt !?

Keresve se találhatjuk párját. De tudják mit? Ne is keressük. Tartsuk meg magunknak Őt, az eredetit.
Én legalábbis ezt teszem.

Hírfeltöltés: Online Lapcsoport Kft.

Last modified: 2017.09.28

Comments are closed.

Akadálymentes nézet
Akadálymentes nézet