Üdvözöljük PESTERZSÉBET hivatalos oldalán!

Dr. Vas Imre: Konzultáció, együttműködés és felelős döntések kellenek az eredményes munkához

2012.03.14

Sűrű lesz a 2012-es év dr. Vas Imre Pesterzsébet egyik alpolgármestere számára, aki az önkormányzat képviselő-testületének decemberi ülésén tette le az alpolgármesteri esküt. A kerületi feladatok mellett a parlamentben is dolgos hétköznapok várnak rá. Emellett szeretne minél több időt családjával és kislányával, Berenikével tölteni, aki idén kezdi az első osztályt.

– Mint ahogy az eskütétel után elhangzott köszöntőjében elmondta, alpolgármesterként a konzultációt és az együttműködést tartja az egyik legfontosabb feladatának. Hogyan szeretné mindezt megvalósítani?

Jó munkakapcsolatot kívánok kialakítani a polgármester úrral, képviselőtársaimmal, a hivatal osztályainak munkatársaival és a kisebbségi önkormányzatok képviselőivel. Emellett szeretnék együttműködni a helyi egyházakkal, egyesületekkel és a vállalkozókkal is, egyszóval a kerület minden olyan szereplőjével, akinek ötlete, javaslata van Pesterzsébet fejlődésének előmozdítása érdekében. Egy politikus nem tudhat mindent, ezért meg kell hallgatnia mások véleményét – természetesen a döntés felelőssége már a miénk.

– A kerületben élőkkel hogyan szeretne együttműködni?

Évente egy alkalommal közmeghallgatást tartunk. Az irodám azonban mindig nyitva áll. Szívesen fogadom a hozzám fordulókat, és igyekszem a lehetőségeimhez mérten mindenki véleményét meghallgatni. Amikor időm engedi, beszélgetek az utcán sétálókkal, és a fogadóóráimon is rendszeresen találkozom a helyi emberekkel. Emellett szándékozunk a polgármesteri hivatal előterébe egy véleményládát is kihelyezni.

– Mekkora kihívást jelent önnek az alpolgármesteri cím?

Először is hatalmas megtiszteltetés, másrészt pedig természetesen óriási kihívás is. Ezt a szakmát nem tanítják iskolában, igyekszem a feladataimat minél felkészültebben ellátni.

– Melyek lesznek az idei év legfontosabb teendői?

Folytatni kell a rendszerek átalakítását: igyekszünk a jelenleg ellátott feladatok teljesítését a jövőben is biztosítani, de még mindig vannak olyan területek, ahol úgy érezzük, költséghatékonyabban is el lehet végezni a teendőket. Meg kell tennünk a népszerűtlen lépéseket, hogy megőrizhessük a kerület fizetőképességét. Nem tudjuk ígérni, hogy az elkövetkezendő hónapokban meghatározó fejlesztésekre kerül sor, de például az utak állapotának megőrzésére mindenképpen nagy gondot fordítunk. Emellett szeretnénk a jégcsarnok és az uszoda üzemeltetését továbbra is biztosítani.

– Hogyan tudja összeegyeztetni az alpolgármesteri és a parlamenti munkáját?

Amikor egy politikus egyszerre két ilyen fontos feladatot is felvállal, számolnia kell azzal, hogy munkaideje bizony nem napi 8 órából fog állni. Januárban ülésszünet volt a parlamentben, de december 30-áig, a két ünnep között is folyamatosan üléseztünk. Tudni kell, hogy 2011-ben annyi törvényt fogadott el a parlament, mint még egyik évben sem a rendszerváltás óta. Talán a magyar parlament történetében még soha nem volt példa arra, hogy egy év alatt kétszáznál is több törvényt szavazott volna meg az országgyűlés. Sok a munka, hiszen egy rendkívüli módon eladósodott ország ellátórendszereit kell átszerveznünk. A tavalyi év legfontosabb eredménye az Alaptörvény elfogadása volt, emellett a húszat is meghaladta a megszavazott sarkalatos törvények száma. Ez óriási leterheltséget jelentett a parlamenti képviselők számára. Sokszor napi 12 óránál is többet kell a parlamentben töltenünk.

Önkormányzati munkámat ezért nem főállásban, hanem társadalmi megbízatású alpolgármesterként látom el. Munkám során koordinálom és felügyelem a vagyongazdálkodási, a jogi és közbeszerzési, valamint az oktatási és kulturális feladatokat. A polgármestert távollétében pedig teljeskörüen helyettesítem.

Törekszem minden lehetőséget kihasználni, hogy a kerület lakosságának a véleményét meghallgassam, és eleget tegyek alpolgármesteri teendőimnek. Illetve nagyon fontosnak tartom, hogy megbízatásomnak megfelelve a helyiekre nehezedő problémákra felhívjam parlamenti képviselőtársaim figyelmét is, és az ország legfelsőbb döntéshozói fórumán közbenjárjak a megoldás érdekében.

– Az elfogadott törvények milyen változást jelentenek a közeljövőben a kerületek, így Pesterzsébet életében?

Az egyik legfontosabb változás az oktatási rendszer átalakítása. 2013. január 1-jétől az állam átveszi a helyi önkormányzati iskolák fenntartását, ez jelentős előkészítő munkát igényel az önkormányzat részéről az idei év második felében. A másik nagyon fontos dolog az, hogy a jegyző hatáskörébe tartozó államigazgatási teendők jelentős részét a létrehozandó járási kormányhivatalok veszik át. Azok a feladatok viszont, amelyek jelenleg is a polgármester, a képviselő-testület, vagy a bizottságok döntési hatáskörébe tartoznak, természetesen továbbra is az önkormányzatnál maradnak.

– Mire marad ideje az alpolgármesteri és országgyűlési képviselői munkája mellett? Mit csinál szívesen szabadidejében?

Inkább arról tudok beszámolni, hogy mi mindennel szeretnék foglalkozni a szabadidőmben. Amikor tehetem, figyelemmel követem a televízióban a kézilabda- és labdarúgó-mérkőzéseket, emellett olvasni is szeretek – ám mostanában kevés időm jut pihenésre és szórakozásra.

A kislányommal nagyon szeretek játszani. Reggelente én viszem el őt az óvodába, illetve a feleségemet dolgozni. Ehhez ragaszkodom. Este ugyanis gyakran csak nagyon későn érek haza, amikor ők már alszanak.

– Ha jól tudom, igen különleges nevet választottak a kislányának.

Berenikének hívják, ami egy görög eredetű név. Nincsenek görög gyökereink, egy különleges és szép nevet szerettünk volna adni a lányunknak.

– Bereniké hatéves, idén megy iskolába. Tudják már, hogy hová íratják?

– Még nem döntöttük el, keressük azt az intézményt, ami leginkább megfelel a képességeinek és az érdeklődésének.

Névjegy

Dr. Vas Imre 1966-ban született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetem műszaki szakoktatói szakán, majd a Pécsi Tudományegyetem jogi karán szerzett diplomát. 2003 óta tagja a XX. kerületi Fidesznek, a 2006-os önkormányzati választásokon önkormányzati képviselővé választották. 2009-től a kerületi Fidesz frakcióvezetője. 2010 tavaszán országgyűlési képviselői mandátumot szerzett, az év őszén pedig az önkormányzati választásokon egy újabb ciklusra kapta meg a választók bizalmát. 2011 decemberében Szabados Ákos polgármester javaslatára, a képviselő-testület Pesterzsébet alpolgármesterének választotta. Felesége közgazdász, kislányuk 2005 decemberében született.

Szűcs Dóra Hírfeltöltés: Online Lapcsoport Kft.

Last modified: 2017.10.02

Comments are closed.

Akadálymentes nézet
Akadálymentes nézet