Egy boldog ovi

2018 szeptemberében a Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda Kékcinke Tagóvodája megpályázta a „Jobb Veled a Világ Alapítvány” és a Boldogság Intézet által meghirdetett „Boldog Óvoda” címet. Már az elmúlt évben is bevontuk mindennapjainkba a program elemeit, és az idei, 2019/20-as nevelési évben is ”Boldog Óvoda” lettünk.

A Boldogságprogram megadott tematika alapján különböző témákat kínál fel, melyeket havi lebontásban vezettünk be, és valósítottunk meg a csoportban. Mindegyik témakört beépítettük mindennapjaink tevékenységeibe, beszélgettünk, szituációs játékokat játszottunk, főként játékba integrálva valósítottuk meg.

A Boldogságórák célja nem egy gondtalan, felhőtlen környezet megteremtése, hanem az, hogy mintát-példát adjon a gyermekek számára, hogy zökkenő-mentesebben tudják problémáikat kezelni, egyes helyzetekben hatékonyabban tudjanak dönteni, testi-lelki egészségük fenntartása kivitelezhető legyen. Fejleszti a gyermekek érzelmi intelligenciáját, empatikus készségét. Hatással van problémamegoldó képességükre, társas kapcsolataik formálására, az egyéni adottságok elfogadására, önbizalmuk alakulására.

A mai rohanó világban nagyon fontos minél több módszerrel tudatosítani gyermekeinkben, hogy mennyire lényeges az egymásra való odafigyelés, egymás segítése, a megfelelő minőségű kommunikáció, a másság kezelése-elfogadása, az emberi kapcsolatok ápolása. Óvodánk Pedagógiai Programjának egyik alappillére az egészséges életmódra nevelés, melybe beletartozik a mentális egészség fejlesztésének fontossága is. A „Boldogságprogram” egy olyan személyiségfejlesztő lehetőség, mely ehhez kitűnő segítséget nyújt.

Tapasztalataink, és néhány szülői vélemény alapján a gyerekek a program hatására sokkal magabiztosabbak, empatikusabbak lettek társaikkal és pedagógusaikkal szemben egyaránt. Hamarabb észrevették, ha valakinek segítségre volt szüksége, ha szomorú, vagy épp nagyon vidám volt. Problémamegoldó készségük fejlődött, érzelmi intelligenciájuk erősödött. Sokkal közlékenyebbek lettek, verbális készségeik is fejlődtek.

A jövőben is rendszeresen alkalmazzuk itt a Kékcinke tagóvodában a program elemeit beépítve tevékenységeinkbe, szem előtt tartva a játékosságot, a gyermekek egyéni igényeit, képességeit, életkori sajátosságait.

Végezetül: íme, az egyik boldogságóránk bemutatása:

KÉKCINKE TAGÓVODA/NYUSZI CSOPORT

Boldogságfokozó hála

Miért mondhatok köszönetet?

Az első Boldogságprogram témánkat egymás segítése, együttérzés, az ezért való köszönet és hála köré szerveztük.

Az adott korcsoport életkori sajátosságait figyelembe véve játékosan, gyakorlati megtapasztalás útján terveztük a Boldogságóra megvalósítását.

A gyermekek számára fontos, hogy megfelelő időt-lehetőséget biztosítsunk az élmények átélésére, elmélyítésére, ezért nem egy konkrét napon, hanem két alkalommal is lehetőséget teremtettünk arra, hogy a hála és segítség fogalmát-érzését átélhessék ovisaink.

Ezen alkalommal egy óriási pókhálót készítettünk körben ülve. Egy pamutgombolyagot elindítva, kacifántos „labirintust” alakítottunk ki. Minden gyermekhez eljutott a fonal, majd mindegyikük tovább görgette egy tetszőleges társának. Minden kisgyermek fogta a saját részére eső fonalat. Önkéntesen, egyszerre egy gyermek végiglépkedett a pókháló szabad résein. A többieknek segíteniük kelletttársukat, el ne essen, be ne akadjon a lába, végig tudja járni az utat. Nagy élmény volt a segítőknek, és a lépegetőknekegyaránt. Vidáman, nevetve, koncentrálva segítették társaikat,aki pedig végigjárta az utat, megköszönte a gyerekeknek a segítséget. Majd kértem őket, számoljanak be hasonló érzésekről, ki miért tudna köszönetet mondani, vagyis hálásnak lenni, és kinek…akár az óvodában, akár otthon. Legnagyobb örömömre sorra érkeztek a „jelentkezők”, hogy elmondhassák, miért tudnak köszönetet mondani… Íme, néhány mondat:

„- Mindig megköszönöm anyukámnak, ha palacsintát süt”

„- Meg szoktam köszönni, ha ajándékot kapok”

„- Azért vagyok hálás, mert szeret anya”

„- Én nagyon megköszöntem, amikor megkaptam a távirányítós autómat”

„- Nagyon jó, amikor kapunk sok színezőt az oviban”

Empátia, köszönet, hála, a másik megsegítése, csapatmunka, mi-tudat erősítése maximálisan megvalósult.

Eredményes időszakot zártunk, vidáman, valóban boldogan telt ez a néhány nap.

Zollner Zoltánné

Kékcinke tagóvoda