Évkezdés, új kicsi óvodások befogadása

Minden év szeptemberében fontos feladat hárul az óvodákra, elkezdődik az új óvodások a „kicsik” befogadásának időszaka. Az idei, járvány kísérte időszakban még több figyelmet és találékonyságot követelt ez az időszak a Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda dolgozóitól. Az új kicsik szüleikkel idén is augusztus utolsó heteiben jöhettek be az óvodáink udvarára, az óvoda által alkalmazott biztonsági elvárásokat betartva. Három óvodánkban az idei nevelési évben pontosan száz gyermek kezdte meg ovis életét.

Az óvoda a kisgyermekek közösségi életének egyik első színtere, amikor a szülők is megmérettetnek, vajon hogyan teljesítenek, mint elengedő szülők. Az óvodafeladata pedagógusok és gyermekek összeszoktatása, egymás elfogadásának segítése. Az óvónőknek meg kell találniuk a kulcsot a különböző környezetből, különböző személyiségű gyermekekhez. Első lépésben meg kell nyugtatniuk a szülőket, hogy gyermekük jó helyen lesz, jó kezekbe kerül, aminek a kölcsönös bizalom az alapja. A folyamat nem siettethető, hiszen minden gyermek más, és másképpen fog reagálni a megszokott életében történő hatalmas változásra. A szülőknek nyitottan kell fordulniuk az óvodapedagógusok felé, tanácsaikat megfogadva könnyíthető a befogadás időszaka. Három óvodánkban türelemmel, odafigyeléssel, szeretettel nyitottuk ki szívünket, intézményeink kapuit az új kisgyermekek felé. Már a nyár végi ismerkedés időszakában sok játékkal, tevékenységgel vártuk őket. Ennek köszönhetően a szeptembert már többnyire vidáman, mosolyogva érkező gyermekekkel kezdtük, természetesen olykor azért pityergős, anyához bújó gyermekek is érkeztek. Ahogyan teltek napjaink, a pityergés abbamaradt, és annak ellenére, hogy a járványhelyzetre való tekintettel a szülők csak a kapuig kísérhetik gyermekeiket, már többnyire megszűnt a gyermekek sírása. Egyre többet tapasztaljuk a gyermekek ragaszkodását, az óvónénik és gyermekek harmonikus kapcsolatának kibontakozását.

A kezdeti sok udvari játékot követően a gyermekek megismerték a csoportszobák játékait, az óvodában használatos szokásokat,-szabályokat. Egyre szívesebben vesznek részt a felkínált tevékenységekben, örömmel rajzolnak, tornáznak, énekelnek és mesét is hallgatnak. Természetesen az óvodai befogadás időszaka még nem zárult le, hiszen még csak a kezdetén vagyunk, és ez egy hosszadalmas folyamat, amit nem szabad sürgetni. Minden kisgyermek más és mindannyian a saját tempójukban fognak beszokni az óvodába, amit a pedagógusok és szülők közösen tudnak segíteni és megkönnyíteni a gyermekeknek.

Tóth Katalin

intézményvezető helyettes