Üdvözöljük PESTERZSÉBET hivatalos oldalán!

Fáklyás váltófutás a forradalom emlékére

2017.10.17

Pesterzsébet Önkormányzata és a Pesterzsébeti ’56-os Szövetség idén is megemlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Az ünnepségsorozat második állomásán, október 16-án a Juta-dombi tüzérek terén gyújtották meg a forradalom jelképes lángját, amelyet az iskolások hagyományos fáklyás váltófutása követett.

A futás alapítója, Somogyváry Géza betegsége miatt nem tudott részt venni a verseny indításánál, így kérésére Tóth József, az ’56-os Szövetség elnöke olvasta fel gondolatait. „1988-ban indult el innen az első váltófutás, így ma ez a 20. verseny, amellyel ’56 fiataljaira emlékezünk. Húsz éve lobog ismét a forradalom lángja, amelyet, hasonlóan ’56-hoz, fiatalok gyújtanak meg, és viszik a legendás Juta-dombtól az Emlékezés teréig. Ez a láng a szabadság, az emlékezet, a fiatalság lángja, és aki viszi, magával hozza ’56 emlékezetét. Kedves fiatalok! A magyar forradalmat olyan fiatalok vitték győzelemre, amilyenek ti vagytok. Akkor a világsajtó csodákat zengett a pesti srácokról.” Somogyváry Géza végül arra kérte a fiatalokat, sose felejtsék, hogy azok emlékére futottak, akik a világ megbecsülését vívták ki.

Ezt követően az ’56-os Szövetség és Pesterzsébet Önkormányzatának képviselői, majd a csapatok vezetői helyezték el az emlékezés virágait. A forradalom jelképes lángjának meggyújtása után indult a váltófutás, amelyre idén 8 általános iskolai és 5 középiskolai csapat nevezett. Az általános iskolások versenyét a Gyulai István Általános Iskola, a középiskolásokét pedig a Német Nemzetiségi Gimnázium csapata nyerte. A két győztes csapat befutója végül meggyújtotta az Emlékezés terén az emlékezés lángját.

sz.

(fotó: Zsarnóczky Gyula)

Last modified: 2017.10.26

Comments are closed.

Akadálymentes nézet
Akadálymentes nézet