Üdvözöljük PESTERZSÉBET hivatalos oldalán!

Kossuth és a ’48-as hősök nyomában a Kossuth Társaság

2012.03.09

A Kossuth Társaság Salföldre, a Balaton-felvidékre és a Tapolcai-medencébe szervezi a már hagyományos „Kossuth és a ’48-as hősök nyomában” buszkirándulását. Jelentkezni május 3-ig lehet.

Indulás június 2-án, szombaton 6.30-kor a pesterzsébeti Interspar parkolója mellől, a Bíró Mihály utcából. Visszaérkezés várhatóan az esti órákban.

A kirándulás buszköltsége – abban az esetben, ha a 49 személyes busz megtelik –  körülbelül 4500.- Ft. A buszköltséget a jelentkezési határidőig kell befizetni a szervezőknél: Weidinger Máriánál /„Vargások”/, dr. Sturcz Zoltánné elnöknél telefon: 284-66-48, vagy 06-70/327-39-28 és dr. Bényi Árpádnénál telefon: 280-60-98.

A költségekhez még hozzájön a belépők ára. Így a kirándulás összköltsége 6000.- Ft-ot is meghaladhatja.

Jelentkezési határidő május 3.

– Határidőn túl akkor tudunk jelentkezést elfogadni, ha még van hely a buszban. Természetesen még az indulás előtti napokban is lehet érdeklődni. Visszalépés esetén érdemes a visszalépőnek valakit maga helyett állítani, mert a buszt ki kell fizetni, s akkor az utazókat nagyobb összeg terheli. A Társaság az utolsó pillanatban nem tud szervezni új kirándulókat – magyarázta  Dr. Sturcz Zoltánné elnök.

Az előzetes útvonal és program (terv)

Budapest – Balatonfüred – Badacsony – Salföld – Kékkút – Tapolca – Budapest

BALATONFÜRED

Balatoni Pantheon – A szanatórium színházterme alatt található fedett sétányon azoknak a kiváló költőknek, tudósoknak az emléktáblája található, akik Füredről írtak, vagy fontosat tettek a városért. Pl. a reformkor nagyjai közül Garay János költő, övé az első emléktábla. A második a színházról emlékezik meg, majd Czuczor Gergely költőé következik. De Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Kisfaludy Károly, Fáy András és Bihari János zenész táblája is megtalálható.

Magyar Játékszín – a Dunántúl első kőszínháza, Kisfaludy Sándor ötletére.

Egykori Széchenyi-kastély, Horváth-ház, Egykori Nagyvendéglő, Anna Grand Hotel,

Kossuth Lajos-forrás – Füred központja a Gyógy-téren. 1800-ban épült ivócsarnok klasszicista stílusban. Nevét 1952-ben kapta Kossuth Lajos tiszteletére.

Jókai-villa – ma Jókai Emlékmúzeum, Kerek Templom 1841-1846-ig épült.

Badacsony – Szegedy Róza ház, ma Irodalmi Emlékmúzeum. Népi barokk stílusban építtette Szegedy Ignác és neje. Elsőszülött lányuk, Szegedy Róza Kisfaludy Sándor költővel történt házasságával került be a magyar irodalomtörténetbe.

Salföld – Salföld Major, Kőtenger, Kolostor-rom, Somogyi Győző festőművész műterme, gazdasága, népi építészeti emlékek. Meglátogatjuk Somogyi Győző műtermét, a Majorban leülünk beszélgetni, majd lovasbemutatót tekintünk meg pálinka- és pogácsa kóstolással.

Somogyi Győző a huszárkönyvek festője.

Tapolca – Itt a kisváros megtekintését tervezzük.

Látnivalók: Városi Pantheon-fal a szabadságharc alezredese, Török János emléktáblájával, a város szülötte, Batsányi János költő szülőháza, a Tapolcai vár, a Tavasbarlang, a Malom tó, a belváros nagyon szép szobrokkal, terekkel, az 1977-ben Tapolcához kapcsolt Diszel községben az Első Magyar Látványtár.

A Kossuth Társaság elnöksége szeretettel vár minden érdeklődőt a kirándulásra!

Hírfeltöltés: Online Lapcsoport Kft.

Last modified: 2017.10.02

Comments are closed.

Akadálymentes nézet
Akadálymentes nézet