Üdvözöljük PESTERZSÉBET hivatalos oldalán!

Lajtha-emlékest

2017.10.11

A Zene Világnapja alkalmából rendezett emlékest apropója a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola névadója, Lajtha László zeneszerző, népzenekutató születésének 125. évfordulója volt, amelyet előadással, koncerttel és kiállítással ünnepelt meg az intézmény.

Az est meghívott vendégei dr. Solymosi Tari Emőke Lajtha László- és Szabolcsi Bence-díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett zenetörténész, a Magyar Művészeti Akadémia művészetelméleti tagozatának vezetője, Lajtha-kutató, valamint Balog Józsefzongoraművész, aki számos hazai és nemzetközi zongoraverseny díjazottja, rádió-, televízió-, és Cd felvételek előadója, nemzetközi lemeznagydíj birtokosa, világszerte koncertező előadóművész.

Az emlékest első részében dr. Solymosi Tari Emőke vetített képekkel és zenei részletekkel illusztrált előadása hozta emberközelbe Lajtha Lászlót, akit Bartókkal és Kodállyal egyenrangú zeneszerzőként emlegettek külföldön, a XX. században.Az előadás lexikális adatok felsorolása helyett, komoly emberi értékekről, és ezeknek Lajtha művészetében és szerteágazó tevékenységeiben való megnyilvánulásáról szólt. Lajtha-kutatóként a világon egyedülálló tudással rendelkező dr. Solymosi Tari Emőke, felemelő és érdekes tények ismerőjévé avatta a közönséget.

A rendezvény „élőzenés” részében két zeneiskolai tanuló – Benedek Márta és Vámos Emma – énekelt Lajtha népdalfeldolgozást és Lajtha-dalt. A koncertrész tetőpontjaként, Balog József zongoraművész Lajtha zongoraművekből összeállított műsora hangzott el. Lajtha darabjainak mind a megtanulása, mind az előadása bőséges feladatot ad a legnagyobb művészeknek is. Ez az oka annak, hogy kevesen vállalják a Lajtha-zongoraművek megszólaltatását. Balog József vállalta, hogy CD felvételt készít Lajtha összes zongorakompozíciójából, a 125. születési évforduló alkalmából. A mindenkit magával ragadó, változatos hangszínekkel, finom árnyalatokkal és fölényes technikai tudással rendelkező előadóművész a CD anyagából adott ízelítőt a közönségnek.

Az emlékest záró aktusakéntdr. Solymosi Tari Emőke megnyitotta a Lajtha László emlékére összeállított kiállítást az iskola lépcsőházi fordulójában. A kiállítás anyagának összegyűjtésében múlhatatlan érdeme van néhai nagyszerű szolfézstanárunknak, Józsáné Hajdu Zsuzsának, aki óriási lelkesedéssel, fáradhatatlan utánajárással tevékenykedett a nemes ügyért.

A rendezvény keretében került átadásra Martsa Piroska éremművész Lajtha László portréját ábrázoló emlékérme, amellyel minden tanévben egy pedagógus és egy diák munkáját ismeri el az iskolavezetés. Az idén Csala Éva vonós tanszakvezető ésLőrincz Zoé zongora szakos növendék mellett, dr. Solymosi Tari Emőkének, mint az iskola által szervezett Országos Lajtha Vetélkedők állandó zsűri elnökének, nyújtotta át Balásházi Bálint Igazgató Úr a Lajtha-emlékérmet.

Last modified: 2017.10.26

Comments are closed.

Akadálymentes nézet
Akadálymentes nézet