Üdvözöljük PESTERZSÉBET hivatalos oldalán!

Minden negyedik elesett gyerekkorú volt

2017.10.24

A hagyományokhoz híven az Emlékezés terén tartotta a Pesterzsébet Önkormányzata és a Pesterzsébeti 56-os Szövetség forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepségét október 20-án.

Köszöntőjében Szabados Ákos emlékeztetett: tavaly, a kerek évforduló alkalmával ünnepségsorozatot tartottak, amelynek részleteiből idénre is áthoztak néhányat, és ebből hagyományt igyekeznek teremteni. Ilyen a megemlékezés utáni közös helytörténeti séta egyik állomásánál, a Róka Rádiónál történő főhajtás. Ugyanakkor őrzik a hagyományokat is, mint a fiatalok körében népszerű vetélkedőt és emlékfutást.

– Ami fontos és állandó, az az a fajta tiszteletadás és őszinte barátság, amely kialakul a fiatalok és az ’56-os Szövetség tagjai között, ennek segítségével is továbbadva ötvenhat szellemét – zárta gondolatait a polgármester, átengedve a szót dr. Marossy Endre történésznek.

– A XX. kerület eseményei nélkül nem lehet hitelesen megírni a forradalom és szabadságharc történetének döntő eseményeit. A forradalom első budapesti halottjának Vizi Jánost, a Kossuth Lajos Gimnázium érettségire készülő tanulóját tartják, akit a rádió előtt sebeztek halálra. A szabadságharcban, Budapesten utolsóként a pesterzsébeti nemzetőrök szüntették be a harcot november 11-én. A forradalom országos jelentőségű emlékhelye a Juta-domb, ahol a forradalmárok a szovjet csapatokkal és az államvédelmi hatósággal szemben felvették a katonai értelemben véve reménytelen harcot. Mecséri János ezredes, az esztergomi 7. gépesített hadosztály parancsnoka, november 2-án és 3-án páncélelhárító körletet alakított ki. November 4-én megszakadt a rádiókapcsolatuk a parancsnoksággal, ezért az utolsó érvényes parancsot teljesítették: fel kell szólítani visszafordulásra az érkező szovjet alakulatokat, ha ez eredménytelen, és ha lőnek rájuk, fegyverrel viszonozzák a tüzet, megakadályozva továbbhaladásukat. A Pest felől érkező két szovjet menetoszlopra pusztító csapást mértek. Bizonyíthatóan elesett legalább 23 szovjet katona és legalább 5 államvédelmis, a Juta-dombiak oldalán mindössze egyetlen fő sebesült meg. A szovjetek meg sem kísérelték a sebesültek mentését, a sérült harci technika elvontatását. Az esztergomi volt a Magyar Néphadsereg egyetlen alakulata, amelyik tisztjeivel az élén szembefordult a szovjet csaptokkal. Ez olvasható egy szigorúan titkos katonai dokumentumban, amely a szintén titkos nyomozáskor keletkezett. A forradalom és a szabadságharc pesterzsébeti áldozata 101 fő. Harcban 89-en estek el, 23-an közülük 18 év alattiak voltak. Minden negyedik elesett gyerekkorú volt – mondta.

A beszéd után Tóth József, a Pesterzsébeti ’56-os Szövetség elnöke és Égi Pál, az országos szövetség elnöke kitüntetést adott át Szabados Ákos polgármesternek és Somogyváry Gézának, Pesterzsébet díszpolgárának, az egykori 56-os Nemzeti Bizottság elnökségi tagjának.

A beszédeket követően került sor a Somogyváry Géza által kezdeményezett fáklyás váltófutás és történelmi vetélkedő eredményhirdetésére.

Az ünnepség műsorral zárult: a Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjai idézték fel a 61 esztendeje történteket, felkészítő tanáruk, Veress Tímea énekével és Veress Tibor zongorakíséretével.

A műsor után a megemlékezők, kezükben fáklyákkal elindultak az Országzászlóhoz, ahol a Szózat hangjaira leeresztették az Országzászlót, és helyére, a Himnusz zenéjére, felkúszott a lyukas lobogó. A november 3-áig felvont zászló tövébe Szabados Ákos és Tóth József, valamint Égi Pál helyezett el koszorút.

DIA

(fotó: Zsarnóczky Gyula)

Last modified: 2017.10.26

Comments are closed.

Akadálymentes nézet
Akadálymentes nézet