Üdvözöljük PESTERZSÉBET hivatalos oldalán!

Őszi szakmai nap

2017.11.06

A Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda vezetősége és nevelőtestülete nagy figyelmet fordít a szakmai munka színvonalának megőrzésére, továbbfejlesztésére. Minden évben van egy kiemelt terület, ami hangsúlyosabb szerepet kap. Az idei nevelési évben előkészítjük a következő év vizsgálati területét, ami az anyanyelvi nevelés köré összpontosul.

Úgy gondoljuk, hogy óvodás években ez az egyik legfontosabb olyan terület, ami a korai gyermekkori fejlesztést, odafigyelést megköveteli tőlünk, óvodapedagógusoktól és a nevelő munkát segítő egyéb dolgozóktól. Folyamatosan kutatunk új módszertani lehetőségek iránt, eszköztárunkat bővítjük, gyakran saját készítésű eszközökkel. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy olyan témakörben mélyedünk el, ami az anyanyelvi fejlesztés egyik leghatékonyabb eszköze, mégpedig a bábozás felhasználása az óvodai nevelésben. Óvodáinkban a bábokkal történő dramatizálás, verselés, mesélés mindennapi életünkszerves része, hiszen ez az a módszer, ami kiemelkedően fejleszti a gyermekek beszédkészségét, gondolkodását és fantáziáját is. Mindezek mellett a bábok viselkedés mintákat, erkölcsi értékeket is közvetítenek a gyermekek felé. Fontos, hogy a felnőttek mindig igyekezzenek mintaszerűen megszólaltatni a bábokat. Ehhez hívtuk segítségül Babos Esztert, a „Babos Bábos” társulat szakmai vezetőjét, oszlopos tagját. Ő maga is óvodapedagógusi végzettséggel rendelkezik, ezért rálátása van az óvodás korú gyermekek igényeire, befogadóképességére, fejlesztési módokra és magára az óvodai lehetőségekre.
A szakmai nap első részében az előadó elbeszélgetett a jelenlévőkkel, ezt követően a bábjáték széleskörű óvodai felhasználásának lehetőségeiről, majd a mesék dramatizálásának módjáról, az előadásmód kiválasztásáról volt szó. Különböző bábtípusok (bunraku, zoknibábok, kesztyű, asztali „zsákbáb”,árnyjáték, tárgyjáték, alsó illetve felső pálcás bábok) alkalmazhatóságát beszéltük meg, szemléltetéssel, gyakorlati tanáccsal fűszerezve.
A szakmai nap végén mindannyian sok új ismerettel, gyakorlati tanáccsal lettünk gazdagabbak, az újonnan szerzett ötleteket igyekszünk beépíteni a mindennapjainkba, gazdagítva ez által módszertani tudásunkat, ismereteink átadása által pedig gyermekeink mosolytárát.

Tot Katalin
intézményvezető-helyettes
(fotó: Vértesi Anna óvodapedagógus)

Last modified: 2017.11.07

Comments are closed.

Akadálymentes nézet
Akadálymentes nézet