Üdvözöljük PESTERZSÉBET hivatalos oldalán!

Pesterzsébet múltja gyönyörű

2012.03.09

Templomtörténet, lelkészek, hangszertörténet címmel tartott előadást a Budapesti Városvédő Egyesület Pesterzsébeti Városvédő Csoportja a Pesterzsébeti Evangélikus Templom Gyülekezeti Termében.

Elsőként Óváry Gábor villamosmérnök, Óváry Arthúr építészmérnök unokája tartott előadást Erzsébetfalva és Kossuthfalva történetéről.

A 20. század elején a két önálló település – Erzsébefalva és Kossuthfalva között – evangélikus presbitérium, majd közös misszió jött létre. 1922-ben Falvay Jenő evangélikus lelkész anyaegyházat hozott létre.
Erzsébetfalva 1923-ban rendezett tanácsú várossá alakult, elnevezése pedig 1924-től Pesterzsébet lett. 1925-ben már létrejött a templomépítő választmány. Óváry Arthúr építészmérnök tervét fogadták el az evangélikus templomra kiírt pályázatra. Óváry Arthúr nemcsak tervezője és építője volt a templomnak, hanem egyben pénzadománnyal segítette annak létrejöttét.
A tervező és családja nevét az egyik ólomablaküvegen láthatjuk magában a templomban.
A nagyszerű épülettörténet ismertetése után Győri János Sámuelné lelkész előadása következett a templom 1926-os alapkőletételének és felszentelésének történetéről. Az evangélikus templom alapkőletétele 1926. június 6-án megtörtént, fél évvel később dr. Raffay Sándor püspök 1926. december 26-án felszentelte az új építményt, amelynek a Béke nevet adták.
Nagyon gyors ütemben, mindössze hat hónap alatt épült fel a templom az akkor még Mikulás dombnak nevezett területen.
A felszentelésre összegyűlt menet a Kossuth szobortól indult el a tűzoltósággal, lelkészekkel és a cserkészekkel az élen, utána következett a lelkes lakosság. A templom görög kereszt alaprajzú, neoromán stílusban épült, a bejáratánál Krisztus fejet, rózsaablakokot láthattak a korabeli látogatók, a szentély alatt kripta épült. Az 1927-ben felépült parókia építészeti stílusa szintén neoromán.
Győri János Sámuel lelkész hangszertörténeti ismertetője következett orgonajátékkal kísérve. A városvédők délutánjának befejezéseként Bencze István karnagy, orgonaművész virtuóz játékával kápráztatta el a vendégeket, Bach-művet mutatott be.
Ilonka Mária
Fotók: Magánarchívum Hírfeltöltés: Online Lapcsoport Kft.

Last modified: 2017.10.02

Comments are closed.

Akadálymentes nézet
Akadálymentes nézet