Üdvözöljük PESTERZSÉBET hivatalos oldalán!

Szakmai továbbképzés, megújulás a pesterzsébeti gyermekmosolyokért

2017.05.03

A Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvodában szakmai fórum keretében ismét a pedagógiai megújulásunkra fektettünk hangsúlyt. Rohanó világunkban egyre több a megsegítésre szoruló gyermek, fejlesztésük, nevelésük ránk, pedagógusokra hárul. Fő témánk: „Az óvodáskorú gyermekek fejlesztése, hatékony segítségnyújtás lehetőségei” volt.

Az óvodánk integrált nevelést folytat, egyre nehezebb feladatot ró ránk, hogy a fejlesztést, szeretetet, nyugalmat megadjunk minden egyes gyermeknek. Dr. Jornadidisz Ágnes a NILD Magyarországi képviselője az „Eltérő fejlődésre utaló korai jelek felmérése óvodáskorú gyermekeknél és a hatékony segítségnyújtás lehetőségei” címmel tartott tartalmas előadást. Kérdésünkre, hogyan lehet biztonságot nyújtó, nyugalomteljes légkörben minden fejlesztést, szeretetet megadni az egészséges gyermekeknek is, miközben a segítségre szoruló gyermekek tele vannak különböző problémákkal, válaszokat, módszerbeli ötletekkel segítséget kaptunk.

Tájékoztató előadást tartott Zollner Zoltánné munkaközösség vezető, SNI-S, BTM-s koordinátor és Jeszenszki Eszter gyógypedagógus „Az SNI-S, BT M-s gyermekek ellátása” óvodánkban címmel. Elmondták, hogy minden gyermek szakszerű ellátásban részesül az utazó szakpedagógusokat is alkalmazva. Felfrissítették az óvodapedagógusi feladatainkat a gyermekek fejlesztésével, a dokumentációk vezetésével kapcsolatosan.
Kuruczné Hegedűs Magdolna vezetőhelyettes a „Gyermekvédelmi jelzőrendszer működtetése, a szabályzó protokoll menete, az óvodapedagógus felelőssége” címmel beszélt a gyermekvédelmi munkánkról, majd a Humán Szolgáltatások Intézményének vezetőhelyettese, Szakali Tibor és a kapcsolattartó szakemberek tartottak a gyermekek védelmével kapcsolatos előadást. Kapcsolattartásunk rendszeresnek mondható évek óta. Segítőkészek, problémánk esetén jönnek, megbeszéléseket tartanak a szülőket is bevonva, mely a munkánkat megsegíti.

Kiállítás megtekintése, „Szakirodalmi és játék börze”sem maradhatott el.

Megtekintettük a dolgozók által ajánlott szakirodalmi ajánlót, a témához kapcsolódó idézeteket, valamint a gyermekek fejlesztését szolgáló, saját készítésű játékeszközöket. Büszkén mondhatom, hogy a kiállítás anyagához minden dolgozó hozzájárult, melyből sok szakmai ötlettel lehettünk gazdagabbak.

Pedagógiai munkánk hatékonyságát megközelítve más feladatok is előtérbe kerültek. Az önértékelés, elégedettség, mérés. Erről tartott előadást Tóth Katalin vezetőhelyettes. Az idei évben bevezetett „Egészség 7” eredményeiről, tervekről tartott összegző előadást Kocsikné Karlovics Gabriella, az egészségnevelő munkaközösség vezetője. Kiértékelésre kerültek az óvodai „mese-pályázatok”, melyre hat tevékenységi terv érkezett. Soós Jánosné intézményvezető külön elismerésben részesítette az alkotókat. Másnap a dajka nénik elméleti és gyakorlati ismereteinek megújítására is sor került. Az élelmiszer biztonsági rendszerrel kapcsolatos ismeretekről Badóné Baranyai Terézia pedagógiai asszisztens nyújtott régi és új információkat. A gyakorlati megfigyelésre a Napocska és Maci csoportban került sor Krizsán Katalin dajka néni közreműködésével.

Sok szakmai ismerettel lettünk ismét gazdagabbak, köszönjük!

Süveg Miklósné

Tagóvodavezető

Last modified: 2017.09.05

Comments are closed.

Akadálymentes nézet
Akadálymentes nézet