Téli egészség7

„Harmónia testben, lélekben – Tűzzel, jéggel vigyázzatok!” volt a mottója a Pesterzsébeti Gyermekmosoly óvoda hagyományos téli egészséghetének, amelyet a nyugalom, a relaxáció, a pozitív gondolkodás és a meditáció jellemzett.

Pedagógiai programunk az egészséges életmódra, egészségnevelésre épül, ennek keretében nevelőtestületünk kihasználja a lehetőségeket az egészséges életmód alakítására, formálására innovatív ötleteket kutatva, majd alkalmazva. Mindennapos mozgásfejlesztések során leginkább a prevencióra, a tartásjavításra fókuszáló aktivizáló gyakorlatokat, játékokat alkalmazunk, de ezek mellett szükség van lazításra, lazító gyakorlatokra is. Ez a hét erről szólt, oldottság, felszabadultság, kiegyensúlyozottság, harmónia, derű, nyugalom jellemezte mindennapjainkat. Óvodáink csoportszobáit, előterét az egészséghetet megelőzően dekoráltuk alkalomhoz illően: relaxációs sarok, meditációs zene, illatos gyertyák, mécsesek várták a reggel érkező gyermekeket és szülőket. A csoportok megismerték a gyermekjóga alapjait, a meditáció gyermekek számára alkalmazható formáit.

A hetet fogászati szűréssel és a hatékony, helyes fogmosás elsajátításával kezdtük. Majd a Bíró Mihály utcai óvodában író-olvasó találkozóval folytattuk, vendégünk volt Maros Krisztina író, illusztrátor, az „Illatok és hangok őrzője” gyermekkönyv szerzője.

Az irodalmi barangolás egy csoport számára folytatódott, ők a témát összekapcsolták könyvtárpedagógiai foglalkozással, ahol a lelki egészség témakörben mélyültek el. Történetet hallgattak az érzelmekről, beszélgettek vidám, szomorú dolgokról, a gyermekek is elmondták személyes élményeiket. Ezek által támogatást kapott önbizalmuk, önértékelési képességük fejlődött.

Több csoport gyermekei a Csepeli Sóterápium sóbarlangjába látogattak el, ahol remekül érezték magukat. A “somokozóban” sóvárat, sóembert, sóangyalt készítettek. A másik sószobában légzőgyakorlatokat végeztek, mesét hallgattak, és az is kiderült, honnan érkeztek a sótéglák a sószobába.

A Mákvirág tagóvodában a Magyar Állami Operaház Opera Nagykövete látogatott el, aki a gyermekeknek bemutatta az Operaházat, majd Csajkovszkij: Diótörő c. balettelőadásából mutatott részleteket.

Volt olyan csoport, amelyik erdei sétával kezdte a hetet a frissen hullott hóban, mozgással, játékkal fűszerezve a friss levegőn töltött időt, gyönyörködve a friss hótakaróval borított természetben.

Az egészség7 kapcsán pályázatot hirdettünk „Harmónia testben-lélekben”címmel az óvodáinkba járó gyermekek és családjaik számára. A beérkezett alkotásokból kiállítást rendeztünk be, így mindenki megcsodálhatta a szebbnél szebb gyermek- és családi munkákat.

Óvodáink tagjai a „Boldog Óvoda” programnak, a hét során több téma került feldolgozásra: a pozitív gondolkodás, önbizalom-erősítés, célok, álmok kitűzése és megvalósítása, amit számtalan közös játékkal, mesével, relaxációval, énekléssel, zenehallgatással sajátíthattak el a gyermekek.

A téma második részéhez kapcsolódóan minden csoportunk látogatást tett a XX. kerületi tűzoltóságra, ahol megismerhették a tűzoltók munkáját és a tűzoltáshoz használatos eszközöket, felszereléseket. Kipróbálhatták a tűzoltósisakot, védőkesztyűt, zubbonyt, valamint egy próbariasztást is hallhattak. A látogatás hozzájárult ahhoz, hogy a gyermekekben már ebben a korban kialakuljon a felelős magatartás a tűz mint veszélyforrás iránt. Ennek ellentéteként a jéggel is foglalkoztunk, annak veszélyeire is felhívtuk a figyelmet, ugyanakkor interaktív módon jeges játékokat is játszottunk.

Rendezvényünk nyitott volt a szülők számára, délutánonként csatlakozhattak gyermekeikhez, illatos, ízletes teákat, egészséges alapanyagokból, gondos gyermekkezek által készített finomságokat kóstolhattak, kézműves tevékenységeken vettek részt, ahol levendulababát, fűszerolajat is készíthettek.

A testi egészségvédelem mellett most főként a gyermekek lelki életével foglalkoztunk, aminek mai rohanó világunkban óriási jelentősége van, és ebben nekünk, pedagógusoknak példamutatással, tenni akarással élen kell járni egy harmonikus, boldog óvodai élet megteremtésével.

Tot Katalin intézményvezető helyettes, óvodapedagógus