Üdvözöljük PESTERZSÉBET hivatalos oldalán!

Több tízmilliárd forint a dél-pesti kórház fejlesztésére

2017.10.20

Mintegy 30 milliárd forintból újulhat meg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház az Egészséges Budapest program keretében – jelentette be Kucsák László, a Fidesz országgyűlési képviselője október 19-én, az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Ebből a pénzből már idén elkezdődnek a fejlesztések; 1,3 milliárd forintból a diagnosztikai és terápiás eszközparkot, valamint az informatikai hátteret fejlesztik, 1,6 milliárdból pedig egy új, a sürgősségi ellátást is magában foglaló szakrendelői tömb épül a Köves utcai telephelyen.

A hosszú távú tervek közé tartozik, hogy az új épület elkészülte után elkezdődhet a régi épületek elektromos hálózatának és gépészetének felújítása, megújul a konyhaépület, új mosodát építenek, valamint bölcsődét és óvodát alakítanak ki. A csepeli telephelyen mozgásszervi-rehabilitációs részleget hoznak létre, és kialakítanak egy 20 ágyas hospice osztályt. A tervek között szerepel egy új MR-készülék beszerzése, továbbá a műtéti ellátást segítő eszközpark megújítása.
Az országgyűlési képviselő ismertette: Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja indul el az Egészséges Budapest programmal, melynek keretében 3 centrumkórház jön majd létre, 25 kórházat tudnak fejleszteni, és 2025-re megépül az új dél-budai centrumkórház is, ezen kívül 7 szakrendelő fejlesztése szerepel a tervek között.
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy lépésváltás történik az egészségügy területén, és míg az előző uniós ciklusban 500 milliárd forint állt rendelkezésre a vidéki kórházak fejlesztésére, addig a következő 8 évben – saját forrásból – 700 milliárd forintból újul meg Budapest egészségügyi ellátása. Eddig 70 milliárd forint elköltéséről született döntés, ennek egy részéből a tervezés elkezdődhet.
Ralovich Zsolt, az intézmény főigazgatója elmondta: a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 1778 ággyal az egyik legnagyobb ellátási területű intézmény, és több szakmában a legmagasabb szintű ellátást nyújtja. A kórház a 4 telephelyén évente 45 ezer fekvő- és 1 millió járóbeteget lát el.
Földesi Gyula, a pesterzsébeti Fidesz választókerületi elnöke így fogalmazott: történelmi lehetőség kapujában áll Pesterzsébet, hiszen olyan fejlesztési támogatást nyújt a kormány a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórháznak, mint még soha a rendszerváltás óta. A tervezett fejlesztésnek köszönhetően egy, a XXI. század kihívásainak megfelelő kórháza lesz az itt élőknek. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az elmúlt években is érkeztek fejlesztések a kórházba; megvalósult a nővérszálló és a szakrendelő energetikai korszerűsítése, valamint az új röntgengépeket szereztek be. Természetesen Pesterzsébet Önkormányzata is – költségvetési lehetőségeihez mérten – támogatta, támogatja a kórházat.

sz.

Last modified: 2017.10.26

Comments are closed.

Akadálymentes nézet
Akadálymentes nézet