VEKOP-5.3.1–15–2020–00020

VEKOP-5.3.1-15-2020-00020, FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS BUDAPESTEN Szemléletformálási feladatok

Kedvezményezett neve: Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata

Szerződött támogatás összege: bruttó 12.065.000.-Ft.

Támogatás mértéke: 100%

Projekt befejezésének dátuma: 2023.05.20.

 

PROJEKT TARTALMA:

Önkormányzatunk kerékpáros programsorozatot folytatott le, a VEKOP-5.3.1-15-2020-00020, FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS BUDAPESTEN Szemléletformálási feladatok című projekt keretében, melynek célja -életkortól függetlenül- minden pesterzsébeti lakos bevonása a környezettudatos, egészséges és békés közlekedésbe.

A programsorozat a „BICIKLIZNI PESTERZSÉBETEN IS JÓ” címet kapta, a programok megvalósulása 2023. március-2023. május 20. között zajlott.

A Bebiciklizés program, mely népszerűsíti a kerékpározást, elülteti a kulturált együtt-közlekedés gondolatát a fejekben és eközben biztonságos biciklizésre is nevel 3 alkalommal került megrendezésre:

  • Bringázz a piacra! -2023.04.22
  • Bringázz a Duna-partra! -2023.04.29
  • Bringázz a Csilibe! -2023.05.06

A programokat a Magyar Kerékpárosklub aktivistái szervezték, ahol saját felelősségre mindenki részt vehetett, 18 évet be nem töltött korúak esetén szülői engedély volt szükséges a bebiciklizéshez.

A Bringavonat program keretében a csatlakozni kívánó szülők gyermekeikkel együtt kerékpározhattak egy biztonságos, nagyobb kerékpáros társaság részeként és azok így, csoportosan juthatnak el a célintézményekbe. Az útvonalak úgy kerültek kialakításra, hogy azok a csatlakozó intézményekhez a legrövidebb és legbiztonságosabb útvonalat biztosítsák annak érdekében, hogy a későbbiekben a program akár önállóan, rendőri kíséret nélkül, de az állandó szakmai kíséret megtartásával működni tudjon. 4 iskola vett részt az eseményen, 4 különböző időpontban:

  • 04.04. Kossuth Lajos Gimnázium
  • 05.15. Vörösmarty Mihály Református Általános Iskola
  • 05.16. Gyulai István Általános Iskola
  • 05.18. Hajós Alfréd Általános Iskola

A rendezvényt kiegészítő megjelenésként kiadtuk a Pesterzsébeti Kerékpáros Kisokost, mely a https://pesterzsebet.hu/ honlapon megtalálható lapozható formában a Magyar Kerékpárosklub kiadásában. A Kisokos teljeskörűen körbe járja a biciklizéssel kapcsolatos témákat 3 fő részben: az alapok, a kerékpáros KRESZ és a hogyan közlekedj fejezetekben. Szó esik a pesterzsébeti közlekedésbiztonsági fejlesztésekről, pesterzsébeti specifikumról (kerékpártárolók, bicikliboltok helyszínei). Az „Alapok” című fejezetben segítséget nyújtanak a kerékpárral közlekedni vágyóknak, az alapvető információk átadásával, mint például hogyan kell/érdemes a kerékpárt beállítani, lelakatolni, öltözködni stb. A „Kerékpáros KRESZ” részben különös figyelmet kapnak a KRESZ azon szabályai, melyek kerékpáros szemszögből fontosak lehetnek. Végül a harmadik „Hogyan közlekedj” részben összefoglalják azon viselkedési mintákat, melyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a kerékpáros közlekedést.

 

Különböző filmek, ajánlók, összefoglalók is készültek, melyek az alábbi linkeken megtekinthetőek:

https://www.youtube.com/watch?v=a4tXKfqclUI&list=PLLtARpHl2VYoWcuDoSvMOOglD9juiR_a1&index=4&t=883s /Ajánló az 5. részben/

https://www.youtube.com/playlist?list=PLLtARpHl2VYpwdgnzi_Rp75OYYnGJ_A2G  /Bringás kerület filmek: Kerékpáros Kisokos, Bebiciklizés, Bringavonat /20 perc 20-ban ajánló 5. részben/

https://www.youtube.com/watch?v=EYDi7HR-CEI&t=611s /3. részben van a Bringás Családi Nap összefoglalója/

A rendezvénysorozat záró eseménye a Családi Bringás Nap volt, melyet a pesterzsébeti Baba park nyújtott tökéletes helyszínt 2023.05.20-án 10:00-20:00 óra között. Számos programon vehettek részt a lakosok, a Bringa Akadémia szervezésében, többek között BringaAkadémia ügyességi pályán haladhattak végig (animátorok és kerékpárok biztosításával) és KRESZ-totó sátorban versenyeztethették meg KRESZ-ismereteiket (1 fő animátor biztosításával; ügyességi pályához kapcsolódó programelemként). Látványos kerékpáros freestyle bemutató szórakoztatta a résztvevőket, illetve volt lehetőség a „Bringapárbaj” programon részt venni, szintén animátorok és sátor biztosításával. A Bringapárbajhoz igazított arculatú képernyőgrafika és animáció is készült. 10 db trükkös bringát a rendezvény teljes ideje alatt használhattak az érdeklődők. Értékes tombolanyereményekkel gazdagodhattak a Családi Bringás Nap részvevői, 4 db kerékpárt (női, férfi, kislány, kisfiú) és 1 db kerékpárra szerelhető gyerekülést, illetve kerékpározáshoz hasznos tárgyakat, biciklizárat, kulacsokat sorsoltak ki.