’56 emléke a hazafiságért

Pesterzsébet Önkormányzata és a Pesterzsébeti ’56-os Szövetség idén is megemlékezett, megemlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Az ünnepségsorozat október 15-én a forradalom jelképes lángjának meggyújtásával, majd az azt követő fáklyás váltófutással kezdődött. Kerületünkben az ünnepélyes megemlékezés október 19-én volt az Emlékezés terén.

Beszédet Szabados Ákos polgármester mondott, az ünnepi műsorban közreműködött a Pesterzsébeti Városi Vegyeskar, a Pesterzsébeti Városi Fúvószenekar, a Veresegyházi Katonai Hagyományőrző Egyesület, Gergely Kinga énekművész, Farkas Izsák hegedűművész, Hunyadi Máté színművész, valamint Simkó Fruzsina, Nagylaki Martina, Molnár Csenge utcatánc-művészek.

A műsor után a megemlékezők, kezükben fáklyákkal elindultak az Országzászlóhoz. Útközben megkoszorúzták a Róka rádió emléktábláját a Kosutiban, majd az Országzászlónál a Szózat hangjaira leeresztették az Országzászlót, és helyére, a Himnusz zenéjére, felkúszott a lyukas lobogó. A november 5-éig felvont zászló tövébe Szabados Ákos és Tóth József helyezett el koszorút.

Az ünnepségsorozat november 5-én, 14 órakor a Pesterzsébeti Temetőben kezdődő gyásznapi megemlékezéssel és koszorúzással, majd 16 órától az Országzászlónál az ’56-os lyukas zászló levonásával ér véget

S.-D.

(fotó: Zsarnóczky Gyula)