A magyar csapat összesítésben a 2. helyen végzett az oxfordi EB-n

Csak a házigazda Egyesült Királyság előzte meg a magyar csapatot az éremtáblán a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságán. A tizenkét sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 41 arany-, 40 ezüst- és 42 bronzérmet harcoltak ki a mieink.

„Nagyon boldog vagyok, hogy amire 2019 óta készültünk, azt most sikerrel megvalósítottuk, hiszen a Covid-járvány következtében ez volt az első nemzetközi versenylehetőség a szervátültetettek számára. Az éremtábla önmagáért beszél” – adott gyorsértékelést Berente Judit, az EB-csapat vezetője, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége elnöke, akit 2020-ban az Év Fogyatékos Sportolójának választottak. „Az külön öröm, hogy a járványfenyegetettség dacára mindenki egészségesen tért haza. A szervezők profik voltak a megelőzésben is” – tette hozzá.

A 26 ország részvételével Oxfordban megrendezett Európa-bajnokságon nyolc máj-, négy szív-, egy tüdő-, harmincegy vese- és öt csontvelőtranszplantált, valamint két művesekezelt magyar versenyző vett részt. Tizenkét sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, röplabda, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérték össze erejüket. A legeredményesebb sportágak az úszás, az atlétika, az asztalitenisz és a bowling voltak, de a petanque is hozott több aranyat.

„A Magyar Szervátültetettek Szövetsége hálás mindazoknak, akik segítettek abban, hogy a szervátültetett csapat részt vehetett az Európa-bajnokságon. Köszönet jár a lelkes szurkolótábornak is, hogy pluszenergiát adtak versenyzőinknek” – emelte ki Berente Judit.

További információk:

Berente Judit elnök

berentejudit@trapilap.hu , +36 30 634 8982

Dr. Grózli Csaba stratégiai és orvos igazgató

grozlicsaba@trapilap.hu, +36 20 458 5562

A sikeres magyar versenyzők között egy Pesterzsébeten élő  sportoló is szerepelt:

Czinczás Róbert 46 éves, 2015 óta veseátültetett versenyzőnk. A sikeres szervátültetés után kezdett el komolyabban foglalkozni a darts és a petanque gondolatával, majd az edzések rendszeres látogatója lett.

Hazai és nemzetközi versenyen is bizonyított már: a Szervátültetettek Világjátékán és a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán is állhatott már a dobogón. Számára rendkívül fontos a csapatszellem, valamint a nyugalom és a kitartás is.

Élete második Európa Bajnokságán vehetett részt: sikerrel!

Az egyéni darts versenyeken megszerezte a korosztályos Európa bajnoki címet, majd a darts tripla mix versenyében – Dobos Judit veseátültetett-, és Dobos Péter csontvelő-transzplantált társával – együtt állhattak a dobogó második fokára. Az egyéni petanque verseny erős mezőnyében sikerült

ezüstérmet szereznie, majd a párosok petanque versenyén – vesetranszplantált petanque párjával, Varga Viktorral  –  megszerezték az ezüstérmet.

Róbert így az idei Európa Bajnokságot egy arany-, és három ezüstéremmel zárta.

Fotók: Magyar Szervátültetettek Szövetsége