Át kell tervezni a költségvetést

Tisztelt Pesterzsébetiek!

 

A koronavírus járvány miatt szükséges az Önkormányzat költségvetésének újragondolása, áttervezése. Az elkövetkezendő időszakban az Önkormányzat idei kiadásait és bevételeit alapjaiban rendezi majd át a kialakult veszélyhelyzet, ezért a költségvetés módosítása szükséges.

Az áttervezés alapelve, hogy minimalizáljuk az elszenvedett veszteségeket és a csökkenő bevételeket elsősorban azokra a kiadásokra fordítsuk, amelyek a jelenlegi nehéz helyzetben elősegítik a védekezést.

Alapvető és a lakosság széles körét érintő érdek, hogy a munkahelyek megőrzése és a szociális biztonság fenntartása megvalósítható legyen.

A szociális támogatások és a segélyezés kiemelt hangsúlyt kapnak, a rászorulók pedig nagyobb odafigyelést és fokozottabb segítségnyújtást. Mindezt a lehetőségek szélesítésével és a ráfordítható összegek növelésével igyekszünk elérni, ez elsődleges céljaink között szerepel.

A kerületi közalkalmazottak, az egészségügy és a rend fenntartására hivatott szervek dolgozói és a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői az intézmények bezárása ellenére is folyamatosan dolgoznak.

A koronavírussal kapcsolatos megelőzéshez és védekezéshez szükséges munka során többen a munkakörükön kívüli feladatok ellátásával és otthoni munkával segítik hozzá Önöket ahhoz, hogy a lehető legkevesebb hátrányuk legyen a kialakult helyzetből adódóan. Célunk, hogy az említett dolgozók részére folyamatosan tudjunk bért biztosítani.

A veszélyhelyzettel kapcsolatosan meghozott intézkedések pénzügyi-gazdasági nehézségeket okozhatnak a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak is. Ezt enyhítendő, a szociális bérlakásban élő lakosaink, valamint az önkormányzati ingatlanban működő vállalkozások számára erre irányuló kérelem esetén az Önkormányzatnak fizetendő bérleti díjakra halasztást engedélyezünk.

Ebben az évben az Önkormányzat új beruházásokat nem indít, az ezekre betervezett előirányzatokat csak a feltétlenül szükséges – balesetveszélyt elhárító és súlyos állagromlást megelőző – munkákra fordítjuk.

A fentiek szerint átrendezett költségvetés kidolgozása folyamatban van, a munka során igyekszünk minden fontos szempontot figyelembe venni. A meghozott döntésekről tájékoztatni fogom Önöket. Továbbra is sok erőt, türelmet és kitartást kívánok mindannyiuknak ebben a nehéz időszakban!

 

Szabados Ákos polgármester