Átadták a felújított sürgősségi osztályt

Március 26-án avatták fel a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felújított Sürgősségi Betegellátó Osztályát. A megvalósult fejlesztéssel az intézmény a területi ellátási kötelezettsége alá tartozó mintegy 400 ezer fős lakosság betegeit a korábbinál lényegesen tágasabb, modernebb, komfortosabb és biztonságosabb környezetben tudja fogadni, és számukra a szükséges egészségügyi ellátást biztosítani.

 

125 millió forintos kormányzati támogatásból bővítették és korszerűsítették a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályát. A pénzből a korábbi mentőbeálló egy részének beépítésével mintegy 170 négyzetméterrel növelték az osztály alapterületét, új betegutak kialakításával szétválasztották a járó- és mentős betegforgalmat. Az osztály belső területét átalakították, és mintegy 600 négyzetméternyi területét felújították. A váróhelyiség méretét növelték a várakozás körülményeinek javítása érdekében. Új betegfektető helyiséget építettek, ahol hat beteg egyidejű megfigyelése és monitorozása lehetséges. A vizsgálóhelyiségekben és a kezelőkben összesen 15 darab oxigén-, valamint 12 darab vákuumvételi helyet építettek ki. Az osztály területén központi klímaberendezést állítottak üzembe, és a teljes sürgősségi osztályon szünetmentes energiaellátást alakítottak ki.

Dr. Ralovich Zsolt, az intézmény főigazgatója az átadáson elmondta: a korszerűsítés mellett az intézmény vezetése az ellátás folyamatát is újragondolta. Ennek eredményeként igyekeznek további szakorvosokat, rezidenseket, ápolókat és mentőtiszteket felvenni a Sürgősségi Betegellátó Osztályra. A szakemberek köre két pszichológussal bővült, feladatuk a betegek megnyugtatása, pszichés támogatása, a várakozási idő alatt fellépő szorongás oldása. Szorosabb együttműködést alakítottak ki a sürgősségi osztály, valamint a belgyógyászati, a sebészeti és a neurológiai osztály között, és kettős triázs vizsgálati rendszert vezettek be, amelynek köszönhetően várhatóan jelentősen csökken az ellátásra szoruló betegek várakozási ideje.

A betegeket – állapotuk súlyosságától függően –  4 kategóriába sorolják, és 4 különböző színű karszalagot kapnak.

Az osztályon több mint 100 betegtájékoztató táblát helyeztek ki, új beteghívó és -tájékoztató rendszert alakítottak ki, valamint biztonsági kamerákat építettek be.

s.z.

(fotó: Facebook/Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház hivatalos oldala)