Az anyákra emlékeztünk

Május 9-én tartották a Vöröskereszt XX.-XXIII. kerületi szervezetének hagyományos Anyák napi megemlékezését a Szent Erzsébet téren álló Anyák szobránál. Az ünnepségen, a hagyományoknak megfelelően, Pesterzsébet Önkormányzatának vezetése is részt vett.

A Vöröskereszt helyi szervezete – amelynek felhívására készült 1933-ban az Anyák szobra – Pesterzsébet Önkormányzatával karöltve évről évre megkoszorúzza Európa első ilyen témájú szobrát az Anyák napjához kapcsolódóan.

A rendezvényen Szabados Ákos köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta: – A szobornak nemcsak helyi kötődése van, hanem élő kötődése is, hiszen alpolgármesterünk, Juhász Lajosné tagja annak a családnak, akiről a szobor ihletőjét mintázták.

A polgármester hozzátette: – Ahogy látható, a szobor felújításra szorul. Ez az elmúlt években azért nem valósulhatott meg, mert kiderült, hogy az alkotás nem Pesterzsébet Önkormányzatáé, hanem a Fővárosi Önkormányzaté, ezért rekonstrukciójához tulajdonosi hozzájárulás szükséges. Ennek birtokában jövő ilyenkor remélhetően már a megújult szobor előtt helyezhetjük el az emlékezés virágait. Bízom abban is, hogy kezdeményezésünkre a főváros ahhoz is hozzájárul, hogy a szobrot átadja Pesterzsébetnek, hiszen évtizedek óta állunk itt ilyentájt, és köszöntjük az édesanyákat, a szobor avatásán pedig több ezer pesterzsébeti vett részt, így az alkotást a sajátunknak érezzük.

Ezt követően Kovács Dávid, a Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője méltatta az édesanyákat, majd a résztvevő szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat.

A megemlékezés végén a kerületi Vöröskereszt meglepetésként egy-egy kis virágcsokorral köszöntötte a jelenlévő édesanyákat, nagymamákat.

Sz.

(fotó: Zsarnóczky Gyula)