Dr. Kápolnási József emlékére

2020. július 23-án, életének 94. évében elhunyt Dr. Kápolnási József. A „Doktor bácsi”, ahogy mindenki ismerte nálunk, 1927. január 31-én született Erzsébeten. Az Attila utcai általános iskolába járt, majd a Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett és a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett orvosi diplomát.

Egész életét a kerületi gyerekek és szüleik szolgálatának szentelte, csecsemő- és gyermekgyógyászként olyan gyerekek jártak hozzá rendelésre, akiknek a nagyszüleit még ő segítette világra.

1951-ben a XX. kerületi Tanács Gyermekkórházában kapott segédorvosi állást, majd az ezt követő 38 év alatt a ranglétra összes fokát bejárta, beleértve az adjunktusi, az osztályvezetői és a főorvosi pozíciókat is. 1988-ban a kórház igazgatójaként ment nyugdíjba. A Baba utcai szülészet és az Atra-gyár hetes bölcsődéje is az ellátási területéhez tartozott, így akkoriban a kerületi gyerekek szinte mindegyike hozzá került valamilyen módon.

A kerületért végzett fáradhatatlan munkája eredményeként 2004-ben Pesterzsébet díszpolgára címet kapott, a 65 éven átívelő sikeres és értékes szakmai munkáját a Semmelweis Egyetem 2016-ban Vasdiplomával ismerte el.

Dr. Kápolnási Józsefet Pesterzsébet Önkormányzata saját halottjának tekinti, végső búcsút  2020. augusztus 8-án, szombaton 10.30 órakor a Pesterzsébeti temetőben veszünk tőle.