Egymillió uniós polgár aláírásával a határon túli magyar közösségekért

A Székely Nemzeti Tanács idén májusban polgári kezdeményezést indított azért, hogy uniós jogszabály szülessen az úgynevezett nemzeti régiók támogatásáról. Ennek a célja az, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kiemelt figyelemmel kezelje azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő területektől. 

A kezdeményezők szerint így érhető el, hogy ezeknek a sajátos jellegzetességekkel bíró, de közigazgatási hatáskörrel nem rendelkező körzeteknek is biztosítva legyen a strukturális alapokhoz és más uniós forrásokhoz való egyenlő hozzáférése.

A Székely Nemzeti Tanács szerint a tét az, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei – a határon túli magyarság mellett a baszkok, bretonok, flamandok, katalánok, korzikaiak, belgiumi németek és más hasonló helyzetű közösségek – rendelkezhessenek a jövőben azokkal az erőforrásokkal, amelyek kultúrájuk, identitásuk megőrzéséhez szükségesek.

A kezdeményezőknek 2020. május 7-ig legalább hét különböző tagállamból egymillió európai uniós polgár aláírását kell összegyűjtenie ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre vegye a javaslatot, majd megszülethessen az uniós szintű jogszabály a nemzeti régiók kiemelt támogatásáról.

A határon túli magyar közösségek a  kultúránk fontos pillérei, ezért kiemelten, hogy sajátos körülményeik között is biztosítható legyen számukra a kulturális önazonosságuk megőrzése.

A külhoni magyar közösségek nyelvi, kulturális és politikai jogainak érvényre juttatása ezért megkerülhetetlen feladat számunkra.

A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését egy-két perc alatt számítógépről vagy okostelefononról is aláírhatják otthonunkban, a részletekért kattintsanak a linkre!

https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative