Együttműködés a pedagógusok továbbképzéséért

A Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda mindig kiemelt figyelmet fordított a külső-belső továbbképzésekre és a folyamatos szakmai megújulásra. Ez alkalommal az Apor Vilmos Katolikus Főiskola „Zeneóvodai foglalkozások” szakmai továbbképzésében kérték együttműködésünket Takács Pálma, kerületünk kiváló zenepedagógusának irányításával.

 

Az ő neve és szakmai munkássága már jól ismert a kerületünkben, óvodánkban. Számtalan alkalommal nyújtott segítséget és adott módszertani ötleteket óvodapedagógusainknak a zenei nevelés hatékony és minőségi megvalósításában. Szakmai ötlettára, módszertani könyve, a „Körbe – körbe – körbejár” útmutató mindannyiunk számára. Az ének-zene iránt érdeklődő gyermekeknek pedig maradandó élményt adó játékokat kínál éveken keresztül.

Miért is fontos mindez? A zenei nevelés az érzelmeken keresztül hat a gyermekekre, mely felkelti zenei érdeklődésüket, formálja zenei ízlésüket, esztétikai fogékonyságukat. Nemcsak zenei készségeiket fejleszti, hanem teljes személyiségüket: értelmi képességeiket, gondolkodásukat, emlékezetüket, képzeletüket, szándékos figyelmüket is. Hatása a társas kapcsolatok kialakításában, a szocializációban is érvényesül.

Ennek tükrében került sor a 3 alkalomból álló szakmai továbbképzésre, gyakorlati bemutatóra, melynek résztvevői képzett óvodapedagógusok voltak. Közreműködői az óvodánk Barna maci csoportos gyermekei, ahol a zenei nevelés átszövi a gyermekek mindennapjait. Első alkalommal Pálma mutatta meg a hallgatóknak a zeneóvodai felkészítés alapjait, fortélyait, módszertanát- ezzel is segítséget és útmutatást nyújtott a leendő zenepedagógusok számára.

Nehéz elfogulatlannak lenni, hiszen jómagam is közreműködtem a színvonalas bemutatókon. Kinyílt a gyermekek számára „Zeneország” kapuja, ahol számtalan csodát fedezhettek fel és tapasztalhattak meg. Kirándulást tettek a hangok világába, játékos módon megismerkedtek a violinkulccsal, a vonalrendszerrel és azok lakóival, figyelemfelkeltő eszközök és mozgás segítségével. Mindeközben mondókáztak, körjátékoztak, okosító játékokat játszottak, hangszereket próbáltak ki.

Öröm volt nézni a gyermekek és az óvó nénik felszabadult és boldog arcait. Megtiszteltetés, hogy részese lehettem ennek a gyümölcsöző kapcsolatnak, mely során felejthetetlen élményekkel, tudással és tapasztalattal gazdagodtak kicsik-nagyok egyaránt.

Heiter Rita óvodapedagógus