Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért környezetszépítő verseny

Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért környezetszépítő verseny

Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága meghirdeti a kerület lakossága részére az „Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetértkörnyezetszépítő versenyt.

Kertek, parkok, ligetek

A versenyre családi házak, valamint társasházak lakóközösségei jelentkezhetnek. Kertes házak kategóriában a családi házas övezetben lakó, zártkerttel is rendelkezők vehetnek részt, akik házuk előtti közterületet igényesen kialakítják, gondosan ápolják, tisztán tartják. A Bizottság a jutalmazásnál figyelembe fogja venni a magánkert ápoltságát is. A társasházak kategóriában egyvagy többszintes társasházak indulhatnak, nevükben a közös képviselő jelentkezhet. A jelentkezés tárgya egy pontosan körül határolt parkrész lehet, melyet a társasház lakói gondoznak.

Zsűrizés

A meghirdetett kategóriákban a Bizottság pontozási rendszer alapján fogja díjazni a mozgalom szempontjából kiemelkedő teljesítményt nyújtókat. A verseny értékelését a Bizottság pontozás alapján végzi, különböző szempontok szerint:

  • A pontozás alappontjait a környező zöldterület és zártkert, illetve társasházak esetén a vállalt parkterület gyommentessége, tisztasága és gondozottsága (cserjék metszése, fák kitányérozása, beültetés, virágosítás) adják. Társasházak esetén számít a vállalt parkterület nagysága is
  • További minőségi pontokat jelent az alkalmazott burkolatok és a kiültetett növények minősége, a színek és formák, valamint az évszakok harmóniája.
  • Ezen kívül plusz pontokat jelent a részvétel az önkormányzati vagy civil szervezetek által szervezett környezetszépítő akciókban történő részvétel, társasházak esetében a közösségi együttműködés is.
  • Fontos szempont a tisztaság, a növényzet védelme, komposztálók használata, a szelektív hulladékgyűjtés, konyhai kiskertek vagy veteményesek létesítése.
  • Lényeges, hogy a kertek, padok, sziklakertek mennyire sokszínűek, a növényzet mennyire harmonizál a környezettel (tájidegen vagy őshonos fajok).
  • A bírálatkor a Bizottság figyelembe veszi a madárgondozástmadáretetőket vagy odúkat.

Jelentkezés

A versenyre jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével lehet, legkésőbb 2022. április 1, (péntek) 12:00 óráig. A nevezést személyesen vagy postai út kell eljuttatni az alábbi címre: Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága, 1201 Budapest, Kossuth Lajos tér 1. félemelet 38. iroda. A borítékon szükséges feltüntetni: hogy „Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetértkörnyezetszépítő mozgalom. A nevezéshez szükséges adatlap Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat honlapjáról tölthető le vagy a portán személyesen átvehető.

Az érvényes jelentkezés feltételei: 

Az adatlapon a jelentkező nevét, címét, telefonszámát és email címét kell megadni (társasházak esetében a közös képviselőét). Társasházak esetében meg kell adni a nevezni kívánt, gondozásra vállalt zöldterület pontos elhelyezkedését és nagyságát is. A versenyben résztvevőknek a jelentkezési lap hiánytalan kitöltésén kívül külön dokumentációt csak abban az esetben kell benyújtani, amennyiben plusz pontokat szeretnének kapni (különböző önkormányzati vagy civil szervezetek által szervezett egyéb környezetszépítő akciókban történő részvétel, társasházak esetén a közösségi együttműködés.) Ilyen esetben szükséges csatolni egy nyilatkozatot arról, hogy milyen eseményeken, mikor vettek részt, milyen eredménnyel, illetve hogy hány ember gondozza a kertet és kinek mi a feladata. Ezt szintén írásban kell a jelentkezés mellé csatolni legkésőbb 2022. április 1. (péntek) 12:00 óráig.

A versenyben résztvevők értékelését a Bizottság végzi helyszíni szemle alapján. A Bizottság a szemle során látottakat fényképekkel dokumentálja és pontozza, mely alapján a legkiemelkedőbb résztvevőket díjazza. A díjazottak vásárlási utalványt kapnak. A díjazásra várhatóan 2022. május 21-én 10:00 órától a Baba parkban megrendezett Családok Napja ünnepségen fog sor kerülni. További információkért kereshetik Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Osztályán, Kertészné Kalász Nóra városfejlesztési referenst 1201 Budapest, Kossuth Lajos tér 1. félemelet 38. irodában, valamint a 06203506136 telefonszámon

 

 

(Pxhere.com)