Elsöprő magyar siker

Minden idők legnagyobb, fogyatékkal élők nemzetközi karateversenyének adott otthont április 28-án és 29-én a Soroksári Sportcsarnok. A Benedek Elek EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola Benedek20 Tehetségpontja és az I-Karate Hungary sportegyesület közös szervezésében lezajlott 2. Inkluzív Karate Global Interkontinentális Kupán 14 ország mintegy 200 versenyzője állt ki a küzdőtérre, és mérkőzött meg 30 egyéni, páros vagy csapat kategóriában, formagyakorlat, illetve küzdelmi versenyszámban.

A rendezvényen Pesterzsébet Önkormányzatát Juhász Lajosné alpolgármester képviselte, a versenyre a Külső-pesti Tankerület igazgatója, Bak Ferenc is kilátogatott.

A szombati nap a versenybírók és a verseny lebonyolításában felelős önkéntesek számára rendezett felkészítő szemináriummal kezdődött. Délután a versenyzők kategóriába sorolását segítendő technikai és a járóképes, illetve kerekesszékes mozgáskorlátozott versenyzők orvosi klasszifikációja zajlott, melyet Gerda Jaeken belga kerekesszékes tánc-klasszifikátor és férje, Denis Jaeken, para-taekwando klasszifikátor vezette, míg a technikai klasszifikációt Eric Bortels, az I-Karate Global elnöke. Az este nagy közös vacsorával zárult, melyen a versenyzők, kísérőik és edzőik vettek részt.

Vasárnap a verseny az autizmus spektrumzavarral élők, a tanulásban és az értelmileg akadályozottak, valamint a járóképes mozgáskorlátozottak versenyszámaival kezdődött. Az esemény ünnepélyes megnyitóján a csapatbevonulást a Taiko Hungary japán dobcsoport élő koncertje kísérte és tette felemelővé.

A verseny második felében került sor a kerekesszékesek, látássérültek megmérettetéseire, valamint a látványos páros és csapat versenyszámokra. A csarnokot az ösztönző, pártatlan szurkolás mellett betöltötte a tiszta, sportszerű versenyszellem, a lelkesedés és az őszinte érzelmi megnyilvánulások. Sok új sportbarátság köttetett. De egy biztos, hogy mindenki felejthetetlen élménnyel távozott.

Az Interkontinentális Kupa éremtáblázatán Magyarország az 1. helyen zárt 9 arany-, 16 ezüst- és 18 bronzéremmel, megelőzve Belgiumot és Írországot.

(Fotó: Koncz Dezső, Szabó István és a Het-Foto Art Stúdió)