kéz a kézben segtíség

Lakossági felhívás a hideg időjárás miatt

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy a hideg időjárás miatt három régióban léptetik életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy minden szociális intézménynek kötelező befogadni a hajléktalan vagy bajba jutott embereket.

Az MTI tudósítása szerint Fülöp Attila azt mondta: a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon kedd 20 órától szombat reggel nyolc óráig, a közép-magyarországi régióban pedig kedd 20 órától csütörtök reggel 8 óráig tart az intézkedés.

A téli időszakban különös figyelmet kell fordítani a kihűlés, fagyhalál és a fagyási sérülések megelőzésére. Különösen fontos annak ismerete, hogy a kihűlés veszélye nemcsak a szabadban áll fenn, hanem belső térben is, ha tartósan 14 oC körüli hőmérsékleten tartózkodunk – elsősorban idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén.

Kérjük, hogy figyeljenek a környezetükben élőkre, az utcára szorult hajléktalanokra, főleg az egyedül élő idős emberekre.

A lehűlt szervezetű ember mozgása lassú, beszédhangja mélyül, aluszékony, környezetével nem törődik, nincs fájdalma, közérzetét jónak tartja.

Az elsősegélynyújtás során a sérültet minél előbb szélvédett, meleg helyre kell vinni és azonnali orvosi segítséget kell kérni, a sérült felmelegítését csak fokozatosan szabad végezni! 

Azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy:

– Amennyiben közterületen magatehetetlen, rosszulléti állapotban lévő személyt talál, értesítse a Mentőszolgálatot (telefonszám: – Segélyhívó: 112) !

– Amennyiben fűtetlen lakásban élő emberekről, családokról van tudomása, tegyen bejelentést a Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál (Budapest XX., Pázsitos stny 7., telefon: 283 0283, 283 0227, Mobil: 06 20-515-08-27)!

– A fővárosi hajléktalan ellátásról információ kérhető a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársaitól (Budapest XX., Pázsitos stny 7., telefon 283 0227, 283 0283, Mobil: 06 20-515-08-27).

Éjszakai időszakban információ kérhető a Család- és Gyermekjóléti Központ készenléti szolgálatától (telefon: 286 3048).

Hajléktalan személyek segítséget kérhetnek a Keresztény Advent Közösség Szociális Szolgálata Alapítvány Nappali Melegedőjében (Budapest XX., Kapitánypuszta. tel: 286-06-01).

A „Vörös riasztás” időtartama alatt 2023. 02. 07. kedd estétől 2023. 02.09. csütörtök reggelig a rászorulók a Baptista Integrációs Központ Kiléptető Szállóján 1203 Bp. Baross utca 2. szám alatt kérhetnek segítséget.

A kerületi Szociális Foglalkoztató munkanapokon 7-15 óra között a 1201 Bp. Baross u. 91-95. szám alatt lehetőséget biztosít a közfoglalkoztatott dolgozók, valamint a rászorulók melegedésére forró tea biztosításával. 

(Fotó:Pxhere.com)