Nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási program

2022. február 14-én nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási programot indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), melynek keretében a magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyek bruttó 20.000 forintos támogatást vehetnek igénybe, ha a jelenleg használt legfeljebb 3G-képes készüléküket 4, vagy 5G-képes eszközre cserélik.

A 3G szolgáltatás kivezetése már megkezdődött Magyarországon, ennek pontos ütemezésérőI a mobilszolgáltatók döntenek, de nyilatkozataik alapján a következő hónapokban erre számos településen sor kerülhet. Mindez összhangban történik a nemzetközi trendekkel: a közel két évtizedes, eredetileg hangátvitelre létesített 3. generációs mobilhálózatok Európa több országában is fokozatosan átadjak helyüket a nagy sávszélességű, adatátvitelre alkalmas 4G és 5G technológiáknál.

A 3G szolgáltatás kivezetése azokat a felhasználókat érinti, akik 3G-képes eszközeiket mobilinternetezésre is használják. Azok, akik kizáróIag hanghívásra és fogadásra, SMS küldésre és fogadásra használják a mobiltelefonjukat, nem érintettek a lekapcsolásban, ezek a funkciók a 3G­ hálózatok kivezetése után is működni fognak a 2G-hálózatokon. Érdemes ugyanakkor elgondolkodni a 3G-képes készülékek cseréljen, hiszen egy korszerűbb, 4G-képes eszköz vásárlásához az NMHH 20 ezer forintos támogatást biztosít országszerte 700 üzletben. A regisztrált üzletek térképes listája, a leggyakoribb a 3G-képes mobiltelefonok listája, illetve a készülékcsere-támogató programmal kapcsolatos valamennyi információ is elérhető a www.netrefel.hu weboldalon.

(Fotó: Pxhere.com)