"Ne égess!" kampány a tiszta levegőért

„Ne égess!” kampány a tiszta levegőért

Közös kampányt indított a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség

A háztartási hulladék égetése szigorúan tilos Magyarországon, ennek ellenére általánosan elterjedt jelenség, hogy műanyag palackok, csomagolóanyagok, PVC-padló darabjai, bútorlap vagy éppen textil és vegyes összetételű hulladék kerül a tűzre. Ezek égetése során a szálló por mellett az egészségre legártalmasabb égéstermékek közé tartozó policiklusos aromás szénhidrogének is nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe, amik erősen rákkeltőek, sőt, a születendő gyermekek egészségét is maradandóan károsíthatják.

A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy Magyarországon az egészségügyi kockázatok között a 8. helyen szerepel a légszennyezettség, szorosan a dohányzás, a magas vérnyomás, a nem megfelelő étrend és az elhízás mögött. Nagyjából évi 10 ezerre tehető azok száma, akik a szállópor-szennyezéshez kötődő betegségekben halnak meg és csak Budapesten évente sok száz idő előtti haláleset köthető kifejezetten a levegő szállópor-szennyezettségéhez. Holott ezen halálesetek egy része megelőzhető lett volna. 

Ne égess háztartás hulladékot!

Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség, hogy a problémára felhívják a figyelmet, „Ne égess!” címmel közös felvilágosító kampányt indított.  A kampány résztvevői hisznek benne, hogy megfelelő tájékoztatás és kellő odafigyelés mellett mindez megelőzhető.

Ebben segít a Fővárosi Önkormányzat:

A Fővárosi Önkormányzat Zöld Budapest néven lakossági tanácsadó irodát nyitott, kettős funkcióval. Egyrészt a Life HungAIRy projekt keretében tanácsadást nyújtanak a helyes fűtési technikákról, komposztálásról, és tájékoztatást adnak a levegőminőség javítását célzó hazai és uniós pályázatokról. Másrészt az iroda otthont ad a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központnak is, ahol a lakástulajdonosok teljeskörű tanácsadást kaphatnak lakásuk energetikai felújításával kapcsolatban.

A Főváros mindezeken felül kiegészítő mérésekkel vizsgálja a budapesti légszennyezettséget. Budapesten az Országos Meteorológiai Szolgálat 12 fix mérőállomáson méri folyamatosan a levegő minőségét. A tavaly augusztusban elindított kiegészítő mérési programban a Fővárosi Önkormányzat Budapest négy különböző helyszínén méri a nitrogén-oxidokat, az ózont és a levegő aeroszoltartalmát („szálló por”, PM10 és PM2,5), továbbá a minták benz(a)pirén, összes szén, szerves széntartalmát.

Így segítenek a civil szervezetek:

A Levegő Munkacsoport a légszennyezésről és a megfelelő fűtési módokról nyújt tájékoztatást.

A Humusz Szövetségnél a hulladékcsökkentésről és a helyes komposztálásról kaphatunk hasznos információkat. 

Mit tehetünk az illegális hulladékégetés ellen? 

A legfontosabb: tilos háztartási, vagy bármilyen egyéb hulladékot otthon a kályhában, vagy kint a szabadban, a kertben égetni! Az avar és egyéb kerti zöldhulladék kitűnően komposztálhatóak a kert egy sarkában. A zöld hulladékból így kis odafigyeléssel jó minőségű komposztot nyerhetünk, amellyel táplálhatjuk növényeinket. 

A Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója a lakosságtól, a FŐKERT Kertészeti Divíziója pedig a parkokban összegyűjtött zöldhulladékot komposztálja. Miután egy nagyvárosban nincs mindenkinek kertje, ezért a Fővárosi Önkormányzattal közös projekt keretében közösségi komposztálókat is nyitottak, hogy azok is élni tudjanak ezzel a zöld, környezettudatos megoldással, akiknek erre otthon nincs lehetőségük. Ezek listája sok egyéb hasznos érdekességgel együtt elérhető a BP Fatár applikációban. Kérjük, hogy kerti zöldhulladékát soha ne égesse el, helyette komposztáljon, vagy zöldhulladékként szállíttassa el a Budapesti Közművekkel, hogy környezetbarát módon hasznosulhasson!

A Fővárosban a Budapesti Közművek ezen felül számos környezetbarát megoldást kínál arra, hogy felelősen szabaduljunk meg a háztartásban keletkező hulladékoktól, elég csak a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre vagy a közel 200 szelektív hulladékgyűjtő szigetre gondolni. Ezen felül 17 hulladékudvar áll nyitva a lakosság előtt, amelyek a hulladékok széles körét díjmentesen veszik át a fővárosi lakosoktól: leadható többek között hungarocell, akkumulátor, elektromos és elektronikai hulladék, fáradt- és étolaj, festék és egyéb veszélyes hulladékok, valamint egyes hulladékudvarokban lomhulladék, építési-bontási törmelék, gumiabroncs is. Továbbá a számunkra már feleslegessé vált, de mások számára még használható tárgyak is leadhatóak a két Szemléletformáló és Újrahasználati Központban. Minderről bővebb információ elérhető az FKF oldalán.

Ne felejtsük: a hulladék otthoni égetése olyan mértékű környezet- és egészségkárosítást okoz, amit nem nézhetünk tétlenül. Tegyünk közösen ellene, hogy a friss levegőn töltött minden perc valóban egészségünkre válhasson!

 

(Fotó: Pxhere.com)