Nyitott szemmel a kevesebb szemétért

A Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda Bíró Mihály utcai óvodája 2. alkalommal csatlakozott az „Európai Hulladékcsökkentési hét” pályázati felhívásához. A november 18-a és 22-e között tartott rendezvénysorozat célja az volt, hogy felhívják az óvodások és szüleik figyelmét a környezettudatosságra, a hulladék szakszerű kezelésére, csökkentésére és az újrahasznosításra.

Az óvoda előterében interaktív kuckót alakítottunk ki újrahasznosítható anyagokból készült játékokból, amelyekkel egész hét folyamán tevékenykedtek a gyermekek szüleikkel együtt. Az óvodai csoportok ellátogatottak az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központba, ahol interaktív foglalkozáson mélyíthették el ismereteiket a hulladékok szakszerű kezeléséről, Bodó Krisztina napocska csoportos szülő közreműködésével.

A napi játékokban és a kézműves tevékenységekben is az újrahasznosításé volt a főszerep. A faliújságokra kupakokból, pet palackból, tojástartóból, papírhengerből, újságpapírból és egyéb anyagokból készített alkotások születtek.

A hét folyamán egy közeli szelektív hulladékgyűjtő szigetre látogattunk el, ahol a szülők segítségével begyűjtött hulladékokat szétválogatva a konténerekbe helyeztük.

A szülők figyelmét is felhívtuk, hogy pozitív mintaadással segítsék elő a gyermekeik környezettudatosabb nevelését. Ötleteik közzétételére az óvoda facebook oldalán olyan fotók posztolására volt lehetőség, amelyek tükrözték a hulladékcsökkentést például vásárláskor, otthon, munkahelyen, kertgondozás közben és egyéb módon. Nagy örömünkre sok követendő ötlet, hasznos bejegyzés és fénykép érkezett a témával kapcsolatban.

Intézményünk a továbbiakban is elhivatott a szemléletformálás elősegítésében, és a ránk bízott gyerekek környezettudatos  gondolkodásának erősítésében.

Kuruczné Hegedüs Magdolna/Vezető helyettes