Oktoberfest

Október 13-án tartotta a Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet (NNÖP) és a kerületi német nevelésben, oktatásban részt vevő gyermekek, szüleik és pedagógusok a hagyományos Oktoberfest ünnepséget.

Bárkányi Judit, a Fővárosi Német Önkormányzat elnöke magyar és német nyelven köszöntötte a megjelenteket, majd a városvezetés nevében Juhász Lajosné alpolgármester nyitotta meg az ünnepet. – Nagyon fontos, hogy a pesterzsébeti németség identitásának megerősítésében a hagyományőrző ünnepek kiemelt jelentőséget kapjanak. A felnövekvő generáció számára lényeges a német nemzetiségi tudat átörökítése, a hagyományok megismerése, a nyelv szeretete. Fontos, hogy a szülők mindezt át tudják adni gyermekeiknek, erősítve ezzel a nemzetiségi közösséghez való tartozást – fogalmazott.

A német nyelven konferált műsorban nemzetiségi öltözetben léptek fel a József Attila Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola tanulói, a Pesterzsébeti Baross Német Nemzetiségi Óvoda csoportjai, valamint a Német Nemzetiségi Gimnázium diákjai. A kora estébe húzódó programon az újhartyáni Presso Band húzta a talpalávalót.

Az ovis és az általános iskolás gyermekek szülei jellegzetes német ételeket – például sváb galuskalevest, csülkös bablevest, kolbászos burgonyalevest, bajor kolbászt – készítettek, a gyermekeket pedig nemzetiségi népi játékok várták.

y.a.

(fotó: Zsarnóczky Gyula)