Oláh Gergely Péter, a Kossuth Gimnázium diákja második helyezett

A május 26-án megrendezett „Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában” vitavetélkedő magyarországi döntőjében négy középiskolás diák találkozott, hogy egy nagyon aktuális témáról ütköztessék nézeteiket német nyelven. Oláh Gergely Péter, a Kossuth Gimnázium diákja második helyezett lett, így részt vehet a szeptemberi nemzetközi döntőhéten.

Bevezessék-e Magyarországon az eurót?

Elizaveta Ablasheva, a budapesti Osztrák Iskola tanulója tudta leginkább meggyőzni a zsűrit érveivel. A négy vitázó, akik korábban az iskolai fordulókból, a regionális és országos válogatókból és az elődöntőből jutottak tovább, a következő helyezést érték el az országos döntővitában:

1. Ablasheva Elizaveta, Osztrák Iskola Budapest

2. Oláh Gergely Péter, Kossuth Gimnázium Budapest

3. Nadj Tímea, Német Nemzetiségi Gimnázium Budapest

4. Kratochwill Réka, Karinthy Gimnázium Budapest

Elizaveta, a döntő győztesének gondolatai a projektről: „A Jugend debattiertnak köszönhetően megtanuljuk logikusan bemutatni a véleményünket, releváns témákkal foglalkozunk, eszmecserét folytatunk más fiatalokkal, és sok új barátot szerzünk.”

A résztvevők nagy örömére ebben az évben újra élőben rendezhették meg a vetélkedő fordulóit. A döntő helyszíne az Andrássy Egyetem Budapest tükörterme volt. A rendezvény a híres nemzetközi színésznő, Gryllus Dorka fővédnöksége alatt zajlott.

A projektről

Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában egy német nyelvű vetélkedő németül tanuló diákoknak. A projekt azt kívánja elősegíteni, hogy a fiatalok képesek legyenek nézeteiket német nyelven kifejteni és álláspontjaikat meggyőzően képviselni. A vetélkedő fejleszti a vitakultúrát, mint a demokrácia eszközét, és támogatja az európai többnyelvűséget. A vetélkedő tárgya a német nyelven folytatott vitázás különböző témákban – iskolai élet, emberi és alapjogok, történelem és Európa. A 2022-es évben Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Csehország, Románia, Oroszország, Szlovákia és Ukrajna középiskolás diákjai vesznek részt a projektben.