pesterzsebet

Rendelet a közösségi együttélés alapvető szabályairól

48/1994(VIII.1.) KGy. sz. rendelet értelmében:”3. § (1) * Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni:a) * az ingatlan – beleértve az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletet is – és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, ……”

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2015. (IX.21.), a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendelet (.7 § (1) a, b és c pontjai alapján:

Aki

·       a) nem gondoskodik az ingatlana előtti járda, valamint a járda és az úttest közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztántartásáról, gyom- és síkosság-mentesítéséről, a hó eltakarításáról;

·       b) az ingatlanán belüli terület gondozásáról, tisztántartásáról és gyommentesítéséről oly mértékben nem gondoskodik, hogy az alkalmas arra, hogy mások egészségét, vagyonát veszélyeztesse;

·       c) nem gondoskodik a beépítetlen telekingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről,

megszegi a közösségi együttélés alapvető szabályait”

A közterület felügyelők ezen szabályszegések miatt bírságot szabhatnak ki az ingatlan tulajdonosaival szemben, illetve jegyzőkönyvet vehetnek fel az esettel kapcsolatban további eljárás lefolytatása végett.

A kiszabott közigazgatási bírság mértéke 10.000 forinttól 50.000 forintig terjedhet.