Sosem késő elkezdeni!

„A gyaloglás bármely életkorban elkezdhető, olcsó és egyszerű sport, hasznos és tartalmas időtöltés, mindenkinek ajánlható kortól és edzettségi szinttől függetlenül” -Monspart  Sarolta. 

Az Országos Gyalogló Idősklub-hálózat (OGYIK) 2017-ben alakult, kiépítése és fejlesztése  Monspart Sarolta a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett tájfutó világbajnok, 14-szeres  magyar bajnok ötlete és mentorálása alapján történt. Sajnos azonban hosszantartó, súlyos  betegség után fáradhatatlan küzdelmei ellenére 2021 év áprilisában elhunyt.

Volt egy ÁLMA, hogy egyszer az országban minden 60 év feletti „idősödő ember” sportolni fog! Tudta és hirdette, hogy a rendszeres testedzés elhagyhatatlan és életünket végig kíséri. Az elmúlt évtizedben munkássága minden pillanatában a méltó, minőségi idős(ödő) kor megélésének lehetőségét segítette. Az időseknek szóló rendszeres műsorsáv szorgalmazásával előmozdította a Duna televízióban az Almárium című magazinműsor létre jöttét. Megálmodta és mentorálta, hogy a GYALOGLÁS, mint az idősek rendszeres sportja egy országos hálózattá szerveződjön. 

Az OGYIK szervezői több, mint öt éve azt a célt tűzték ki, hogy a hálózat támogatást nyújtson  az országban élő nyugdíjasok egészségének, fizikai és szellemi aktivitásának megőrzéséhez és a közösségi élmény megteremtésével járuljon hozzá a társas  kapcsolatok megerősítéséhez. A Hálózat működését a 2022-ben szakmailag azonos  küldetés mentén létrejött Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány gyalogló divíziója támogatja, annak érdekében, hogy a magyar népesség – különösen a nők és az  idősek – körében az egészséges életmód kialakítását elsősorban a rendszeres  testmozgással és a kiegyensúlyozott táplálkozással ösztönözze. 

Jelenleg a hálózaton belül több, mint 100 gyaloglóklub működik, átölelve így az  országot, taglétszáma meghaladja az 1000 főt. A településeken egyre nagyobb létszámmal megjelenő idős gyaloglók nemcsak kortársaiknak, hanem a fiatalabb  generációknak is példát mutatnak, ráirányítva a figyelmet nem csak a testmozgás  előnyeire, de az aktív időskorra is. 

Évente több alkalommal országos és regionális találkozókat szerveznek, ahol a  közösséghez tartozás erejét, az EGYÜTT GYALOGLÁS örömét élhetik meg a tagok. A csatlakozó  klubvezetők havi rendszerességgel elektronikus hírlevelet, valamint nyomtatott formájú  tájékoztatókat, szórólapokat kapnak, melyek segítségével klubjuk tagjait tájékoztathatják.  

Az Országos Gyalogló Idősklub Hálózat működését támogatja a Kulturális és Innovációs  Minisztérium Családokért felelős Államtitkársága is. 

Az OGYIK Facebook csoportjához csatlakozók az aktualitásokról tájékozódhatnak, azok  pedig, akik a hálózathoz való csatlakozás módjáról szeretnének többet megtudni, a  gyaloglo@kim.gov.hu címen kaphatnak további információt. 

(Fotó:Pxhere.com)