hoseg

Tájékoztatás III. fokú hőségriasztásról

Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály (a továbbiakban: BFKH NFO) tájékoztatásában, hogy Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az ország egész területére vonatkozóan 2024. június 19-én (szerda) 00:00 órától 2024. június 22-én (szombat) 24.00 óráig III. fokú hőségriasztást adott ki.

Az Országos Tisztifőorvos Asszony továbbá tájékoztatta BFKH NFO-t, hogy az előrejelzési adatok változása esetén az esetlegesen szükségessé váló hosszabbításról újabb tájékoztatást fog küldeni. Ennek hiányában a riasztás 2024. június 22-én (szombat) 24.00 órakor automatikusan érvényét veszíti.

Lakossági tájékoztatás:

Mivel az elkövetkező napokon a napi középhőmérséklet eléri 27 Celsius fokot, harmadfokú hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos, mától szombat éjfélig.

Rendkívüli hőség idején követendő magatartási szabályok:

A nyári időszakokban egymás után többször is előfordulhat hőségriadó, mely fokozott óvatosságra int mindenkit, és mindig lesznek „korcsoportok”, akiket az átlagnál jobban veszélyeztet ez az időjárás. Mi a teendő ilyenkor?

Veszélyeztetett csoportok

Bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, rosszullétet a kánikula, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a  csecsemők és a kisgyermekek,  65 évnél idősebbek, szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők, fiatalok

Hőhullám okozta egészségre káros hatások, magas hőmérséklet okozta tünetek: 

bőrkiütés,  fáradtság,  görcs,  hirtelen ájulás, kimerülés, stroke. 

A legtöbb, hőséggel összefüggő betegség (kivéve a bőrkiütés és a görcs), lényegi következménye annak, hogy különböző súlyú elégtelenségek következnek be a hőszabályozó rendszerben. Ráadásul, számos más un. prediszponáló tényező felgyorsíthatja a magas testhőmérséklet kialakulását.

Prediszponáló tényezők: kor, akklimatizálódás hiánya, dehidratáció (csökkentett tápanyag és folyadékbevitel, vizelethajtó tabletták, alkoholfogyasztás), gyógyszerszedés, mozgáshiány, túlsúly, fáradtság, alváshiány, hosszú, magas intenzitású edzés, védőruha viselése.

Megelőzés lehetőségei célcsoportonként

Csecsemők és kisgyermekek 

Akinek van elektromos ventilátora, használja a nagy melegben! Lehetőleg éjjel szellőztessen! 
Széles karimájú kalappal, napszemüveggel és naptejjel védje magát és gyermekét! 
Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk. 
Ne sétáltassunk a hőségben kisbabát! 
Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban! 
A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után! 

65 évnél idősebbek, szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők 

Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot, azaz a szokásosnál egy literrel többet a forró napokon! 
A 65 évnél idősebbek, különösen a szívbetegségekben és magas vérnyomás betegségben szenvedők a melegben fokozódó panaszaikkal azonnal forduljanak orvoshoz! 
Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is! 
Ha van elektromos ventilátora, használja a nagy melegben! 
Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, besötétített szobában, viszonylag hűvösben! 
Forró nyári napokon ne a legmelegebb órákra időzítse a piaci bevásárlást! 

Fiatalok 

Ha kánikulában a szabadban sportol, gyakran hűtse magát és fogyasszon legalább 4 liter folyadékot.
Fontos a só pótlás is
Széles karimájú kalappal, napszemüveggel védje magát a nap égető erejétől
Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjon a forró napokon! 
Bőrtípusnak megfelelő fényvédő krémmel naponta többször kenje be bőrét.
Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel, akár naponta többször is! 
Töltsön 1-2 órát légkondicionált helységben! 

MIT IGYUNKMIT NE IGYUNK
víz, ásványvíz, tea, szénsavmentes üdítők, paradicsomlé, aludtej, kefír, joghurt, levesek kávé, alkohol tartalmú italok, magas koffein és cukortartalmú szénsavas üdítők 

A legtöbb esetben a nem megfelelő folyadékpótlás okozta kiszáradás, valamint hirtelen eszméletvesztés a legnagyobb veszély, ezért ügyeljünk rá, hogy mindig legyen nálunk elegendő folyadék. 

A nap hőkibocsátása 11 és 15 óra között tetőzik, ezért ebben az időben senki ne tegye ki magát közvetlen napsütésnek! Javasolt a szellős, könnyű vállakat is fedő ruházat, valamint kalap, vagy nyári sapka.

Amennyiben huzamosabb ideig teszi ki magát a közvetlen napsütésnek, mindenképpen használjon napvédő terméket, illetve ha lehetősége van rá, vegye igénybe a hűtött helyiségeket (éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok, stb.)

Akik tömegközlekedést használnak(elsősorban vasút), ahol van rá lehetőségük keressék fel az ideiglenesen kialakított vízosztó helyeket. A személyautót használók esetében, az utastér gyorsan felforrósodhat, ezért fokozottan figyeljünk arra, hogy gyereket, kisállatot ne hagyjunk őrizetlenül a járművekben. A folyamatos tájékozódás érdekében, rendszeresen ellenőrizzük a kinti hőmérsékletet, valamint fokozottan figyeljük a különböző hírműsorokat, online hírportálokat és újságokat.

Értesítendők sérülés, vagy baleset esetén:

Mentők: 104

Rendőrség: 107

Tűzoltóság: 105

Segélyhívó központ: 112

Egyéb üzenetek a lakosság részére

Kerüljük a melegetFontos megjegyzések
Hűtse lakásátFontos a szobahőmérséklet mérése!!
Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot.Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 C közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli – nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet! Fontos a fokozott folyadékpótlás!
Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyenBiztosítva van-e a hűtött helyek elérhetősége? Csak ennek megléte esetén ajánlható!
Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban
A következő nyárra gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását („hideg” festék, párologtató, zöld növények).
Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást
Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízbenIdőseknél növelheti az elesés veszélyét
Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben
Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget
Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne fogyasszon alkohol és magas cukortartalmú italokatFontos a sópótlásra való figyelmeztetés! Vízmérgezés veszélye! A koffein vízhajtó hatására is fel kell hívni a figyelmet
Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlytA lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására
Ellenőrizze testhőmérsékletét!Fontos tudatosítani, hogy ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett hőguta! 40 fok felett életveszélyes állapot!
Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékletenHa a szobahőmérséklet 25°C fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!
Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal keresse fel orvosát
Tájékozódjon az igénybe vehető segítségekről
 
KLIMATIZÁLT HELYEK
CímIntézmény
Budapest, XX. kerület Topánka u.Penny Market
Budapest, XX. kerület Nagysándor József u. 19.SPAR
Budapest, XX. kerület Baross u. 5.SPAR
Budapest, XX. kerület Baross u. 55.Csili Művelődési Központ
Budapest, XX. kerület Bíró Mihály út 7.Szabó Ervin Könyvtár
Budapest, XX. kerület Pacsirta u. 157./bSzabó Ervin Könyvtár
Budapest, XX. kerület Mártírok útja 281TESCO
Budapest, XX. kerület Kossuth L. u. 33. ALDI
Budapest, XX. kerület Székelyhíd utca 23.ALDI