komposzt

Tájékoztató a biohulladék gyűjtéséről

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási ZRT. (MOHU) az Uniós előírások teljesítése érdekében 2024. január 1-től megkezdte a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő elkülönített gyűjtésének fokozatos bevezetését Magyarországon, amely Budapesten a MOHU döntése alapján, az első ütemben három kerületre terjed ki.

A MOHU megbízásából eljárva a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója, mint koncessziós társaság, február második felében megkezdi a Főváros XI., XX. és XXI. kerületeiben a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő begyűjtését. Ennek eredményeként, 2024. végéig hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység részét képező konyhai, biológiailag lebomló hulladék elkülönített gyűjtését, az említett kerületek társasházainak és lakásszövetkezeteinek egy részében lakó természetes személy ingatlanhasználói részére is fokozatosan lehetővé tesszük. 

A programban kijelölt társasházak és lakásszövetkezetek részvétele kötelező, az egyes lakók részéről azonban önkéntes, amihez természetes személy ingatlanhasználók ingatlanonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely könnyen kezelhető, szag- és kifolyásmentes.

Emellett a társasházakban, lakószövetkezetekben 25 lakásonként egy-egy 120 literes barna edényt helyezünk, amelyet a megszokott módon előre megadott gyűjtési napokonkell majd a ház elé kihúzni.

Mi kerülhet a gyűjtőedényekbe?

A konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is. Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is. A bedobható élelmiszerek listája a https://mohu.hu/biohulladek oldalon is megtalálható.

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, hiszen megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul – magas tápanyagtartalma miatt – kiváló komposzt anyagot képez a mezőgazdaság számára.

(Fotó: Pxhere.com)