Tájékoztató a Duna sétányról

Az elmúlt hetekben többen is érdeklődtek arról, hogy milyen megközelítéssel és átjárással lehet majd használni kerületünk Duna-parti részét. A teljes körű tájékoztatás érdekében R. Takács Eszter főépítész foglalta össze a jelenlegi állapotot és a jövőbeni irányokat.

 

Pesterzsébet Önkormányzata a Fővárosi Önkormányzat támogatásával a kerület teljes Duna-partján SÉTÁNY kialakítását tervezi. A tavalyi évben a sétány koncepció tervei elkészültek. Ez évben került sor az engedélyező hatóságokkal történő egyeztetésekre. A Vízművek, a környezetvédelmi hatóságok elvárásai szerint kerültek kialakításra a vízi állások, sólyák, stégek elhelyezési, építési tervei.

Új ötletekkel gazdagodott a terv, eldöntésre került a vízi létesítmények anyaghasználata, szerkezeti kialakításuk. Lesz például vízen úszó, a vízállással mozgó stég, vagy a víztől függetlenül álló kilátó vízi létesítmény. Interaktív padok kerülnek elhelyezésre a gyalogos felületek mellett.

A fővárosi főépítész véleményezte az elkészített terveket, nagyon pozitívnak látja a fejlesztést, kimagaslóan színvonalasnak ítélte a terveket. A képviselő-testület, a kerületi tervtanács és az önkormányzat Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága is megvitatta a sétány kialakítását, kisebb módosításokkal támogatják a mielőbbi megvalósítást.

Az üzemeltetők kezdeményezték, hogy legyen a sétány mellett büfé, leülő terasz, nyilvános WC. A jódos-sós fürdő mellett a sétány felé is nyílik majd vendéglátó hely, nyilvános WC lesz a játszótér mellett.
Az engedélyezési tervek elkészültek. A tervek alapján összeállították a költségvetést, amely jelentősen meghaladta a tervezett beruházási összeget. Jelenleg a tervek módosítása zajlik, hiszen a beruházási költségek emelésére nincs mód.

Remélhetően a kerület teljes Duna-partja mellett végig lehet sétálni a közeljövőben. Ha a rendelkezésre álló anyagi fedezet nem lesz elegendő arra, hogy a sétány a teljes hosszon kiépüljön, akkor is a Gubacsi-híd hídfő és a játszótér között biztosan elmehetünk gyalog. A kivitelezés még ez év őszén megkezdődhet.

R. Takács Eszter főépítész