Tavaszi nagytakarítás a budapesti temetőkben

Tavaszi nagytakarítás a budapesti temetőkben

A Budapesti Közművek keretében önállóan tevékenykedő BTI Temetkezési Divízió kezelésében lévő temetőkertekben a fővárosi közműtársaság tavaszi nagytakarítási programot indított. A munkálatok március 1-jén kezdődtek és tervezetten több hullámban zajlanak a hónap során.

Alapos takarítás 8 fővárosi temetőben

A kertgondozást és takarítási programot 8 temetőben, összesen több mint félmillió m² területen végzik el. A munkálatok kiterjednek a kijelölt parcellákon belül a síremlékek körüli takarításra, különös figyelmet fordítva a temetőlátogatók által esetenként nem megfelelően elhelyezett hulladékok elszállítására is. A takarítás részeként – a kegyeleti szempontok maximális érvényesítése mellett – összegyűjtik és elszállítják az urnafülkék körül, urnafalak előtt szabálytalanul elhelyezett, otthagyott megemlékezési kellékek maradványait is.

A BTI a nagytakarítási program során az általános területkarbantartási feladatokhoz képest összességében jelentős többletmunkaerőt biztosít a feladatokra, az alábbiak szerint:  

 

  • Erzsébeti temető 35 960 m², 8-10 fő
  • Kispesti temető 21 538 m², 8-10 fő
  • Óbudai temető 48 843 m², 8-10 fő
  • Farkasréti temető 63 767 m², 12 fő
  • Rákospalotai temető 6 910 m², 2 fő
  • Pestlőrinci temető 26 072 m², 8-10 fő
  • Megyeri temető 39 744 m², 8-10 fő
  • Új Köztemető 260 702 m², 18-22 fő

Sírkert gondozása

A sírkerteket felkereső látogatók visszajelzései alapján, a temetők vezetőivel történt egyeztetés során elsősorban olyan parcellák esetében valósul meg a többlettakarítás, amelyekben urnafülkék és urnafalak találhatóak, továbbá amelyek esetében bejelentés érkezett a nagyobb arányú lejárt sírokból adódó rendezetlen környezet miatt. 

A március első napján kezdődött program során elsőként a Pestlőrinci temető 55-59-es parcelláiban gyűjtötték össze a leveleket és vágták le a magoncokat, illetve a vadon nőtt cserjéket. Ezt követően az Új Köztemetőben a szóróparcella mellett található 68-as parcella seprűzése és rendezése zajlott le, majd a Kispesti, illetve a Farkasréti temetőben folytatódtak a munkálatok. 

A temetőtakarítás második hetében ismét az Új Köztemető a kiemelt helyszín, de a takarítás és területrendezés folytatódik a Megyeri, az Erzsébeti, a Rákospalotai és az Óbudai temetőben is.

A kéthetes program során a Budapesti Közművek több divíziójának szoros együttműködésével az Új Köztemető Szóróparcellájának rendbetétele és kertészeti megújítása is megvalósult, melyben a BTI-s kollégák mellett szintén a Budapesti Közművek részét képező FŐKERT és az FKF Köztisztasági Divízió szakemberei is aktív szerepet vállaltak.

A Budapesti Közművek tisztelettel kéri a Látogatókat, hogy a parkolásnál, egyéb eszközök elhelyezésénél vegyék figyelembe az ott folyó munkavégzést, ezzel támogatva ezt a kiemelt tevékenységet. A munkavégzések során fellépő esetleges rövid idejű akadályoztatások miatt a Budapesti Közművek szíves türelmüket kéri.

 

 

(Fotó: BTI)