Trianon 100 megemlékezések Pesterzsébeten

Az online eseményekkel, valamint a Kosutiban és a Kopjafás emlékparkban elhelyezett LED kivetítőkkel a koronavírus-járvány ellenére is szeretnénk méltó módon, közösen megemlékezni a száz évvel ezelőtt történt tragédiára.

A trianoni békeszerződésre emlékező programjaink június 3-án szerdán reggel 10:00 órától a Pesterzsébeti Múzeum weboldalán és facebook oldalán, Sárkány Győző – Trianon Anzix című online kiállításával indulnak, amit június 4-én a Trianon emlékezete című helytörténeti kisfilm és tanulmány online bemutatása követ.

Június 4-én 16:30-kor megszólalnak a pesterzsébeti templomok harangjai és száz másodpercen át a harangok zúgásával hirdetik majd a világ magyarságának egységét és összetartozását. Ezzel egyidőben néma koszorúzással hajtunk fejet nemzetünk nagysága előtt a Kopjafás emlékparkban az Országzászlónál, ahol közösen elénekeljük majd a Magyar és a Székely Himnuszt.

A járványügyi veszélyhelyzet miatt elmaradt köztéri programok helyett a Kosutiban elhelyezett LED falon reggel 8:00 és 19:00 óra között több alkalommal is látható lesz majd az Összetartoztunk! Összetartozunk! – című Trianon tematikus rövid videó, valamint 17:30 órától a Pesterzsébeti Evangélikus Egyházközség templomának Ökumenikus áhítatát láthatják.

Bízunk benne, hogy programjaink segítik a trianoni békeszerződés okozta nemzeti tragédia máig ható gyászának közös feldolgozását, és egyben kifejezik a jelenkori magyarság határokon átívelő összetartozásának rendkívüli jelentőségét.