Új élőfüves pálya a Zodony utcában

Október 17-én adták át az ESMTK Zodony utcai Utánpótlás Sporttelepén az új élőfüves nagypályát, amely a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 90 százalékos támogatásából, valamint önkormányzati önrész biztosításával épült meg.

Az eseményen Harót János, az ESMTK elnöke üdvözölte a megjelenteket, majd felidézte a pálya kialakulásának történetét, kezdve a Zodony utcai sporttelep bérlésétől, majd későbbi megvásárlásától, amelyen a kétezres évek elején megépült a jégcsarnok, az uszoda és az utánpótlás centrum. – Az elkészült futballközpont a pesterzsébeti gyerekeket szolgálja, a rendezvényeket, a sportolást, a versenyt és az élményt, amit a fiatal sportolóknak tudunk adni. Van egy álmunk. Mégpedig az, hogy velünk szemben nemsokára áll majd egy klubház, öltözőrendszerrel, VIP helyiségekkel, a pálya fűthető lesz, kap lelátót, világítást, és lesz új parkoló. Persze mindez szintén csak támogatásból épülhet meg, és ehhez kérem további segítségüket – fogalmazott.

Az MLSZ nevében Sipos Jenő szóvivő szólt. Elmondta, a szövetség 2010 után mérte fel azt, hogy miben vagyunk a legjobban elmaradva az európai labdarúgástól, és két nagyon fontos megállapítást tett. Az egyik az infrastrukturális helyzet, a másik pedig a tömegesítés területe. Ez utóbbi területen az elmúlt 8 évben jelentős előrelépés történt, míg a pályák felújítása, újak kialakítása érdekében indult a Budapesti Pályaépítési Program. Az induláskor 103 fővárosi focipálya volt, de az MLSZ-nek, a kormánynak és az önkormányzatoknak köszönhetően jelentősen javult és javulhat a létesítményhelyzet.

A pálya átadásakor Szabados Ákos polgármester elmondta: a 90-es éveket megelőzően az ESMTK-nak 14 szakosztálya volt, majd a rendszerváltás környéki években ez a szám jelentősen csökkent. Míg a környezetünkben sportpályák zártak be, nagy múltú egyesületek mentek tönkre, mi közösen elhatároztuk, hogy kerületünk sportklubját életben tartjuk. Ez olyannyira sikerült, hogy mára újra 14 szakosztály működik, átadtuk az uszodát, majd a jégcsarnokot, és nagyon örülünk, hogy eljutottunk odáig, hogy törekvéseinket a labdarúgás területén az MLSZ is támogatta.

S.Z.

(fotó: Zsarnóczky Gyula)