Új eszközök és műszerek a Dél-pestiben

Négy kerületi önkormányzat – Pesterzsébet, Csepel, Pestszentlőrinc és Pestszentimre, valamint Soroksár – összefogásának, támogatásának köszönhetően mintegy 70 millió forint értékben vásárolhatott új eszközöket és műszereket a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház.

A november 22-ei ünnepélyes eszközátadáson dr. Ralovich Zsolt főigazgató köszöntötte a megjelenteket. – Az elmúlt négy évben kormányzati, uniós és önkormányzati támogatásból kórházunk új fejlődési szakaszba lépett, és bátran állíthatom, hogy mára Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kórházává vált. A teljesség igénye nélkül: megvalósultak energetikai beruházások, tavasszal adtuk át a felújított és kibővített sürgősségi betegellátó osztályt, elkészült a modernizált betegfelvételi központunk, valamint több osztályon történtek felújítások. Az utóbbi években sok korszerű műszert is be tudtunk szerezni, hogy a legjobb és legkorszerűbb ellátást tudjuk betegeinknek nyújtani egyes osztályainkon. Ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a legkorszerűbb egészségügyi technológiákkal és eljárásokkal, a növekvő lakossági elvárásokkal és természetesen kollégáink fejlődési igényével, szükségszerű az eszköz- és műszerpark további és folyamatos fejlesztése. A négy kerületi önkormányzat, példaértékű összefogásának köszönhetően most a sürgősségi betegellátó osztály és a kardiológia részére vásárolhattunk új eszközöket, műszereket – mondta a főigazgató.

Az újdonságok közé tartozik többek között öt sürgősségi betegszállító ágy az osztályra érkező betegek komfortosabb és biztonságosabb szállítására, egy transzport lélegeztető gép a lélegeztetésre szoruló vagy légzéstámogatást igénylő páciensek biztonságos ellátására, valamint egy, egyszerre 4 egység vörös vértest vagy plazma felmelegítésére és megfelelő hőmérsékleten tartására alkalmas vérmelegítő készülék, amely lehetőséget biztosít több beteg egyidejű ellátására. A két új, csúcskategóriás ultrahang berendezéssel már olyan betegségek és problémák diagnosztizálhatók, amelyek eddig társcentrumba való továbbküldéssel volt lehetséges.

Szabados Ákos polgármester az ünnepélyes átadón így fogalmazott: – Az utóbbi években valóban dinamikus változás indult el az intézményben, amely leginkább a lakossági visszajelzések alapján érzékelhető. Önkormányzatunkhoz a sürgősségi ellátással kapcsolatos, elmúlt években tapasztalható kritikák a töredékére estek vissza, sőt, a vélemények pozitívba váltottak. Ez nagyon jelentős eredmény, amely közös összefogásnak köszönhető, és amelyben az itt dolgozóknak kiemelt szerepe van. A fejlődés komoly lakossági elvárás is, hiszen az itt élőket a közbiztonság mellett az egészségügy helyzete érinti legjobban. Pesterzsébet Önkormányzata és képviselő-testülete az eddigieknek megfelelő támogatást kíván nyújtani a későbbiekben is, hiszen barátaink, orvosaink és betegtársaink vannak itt.

Sz. A.