Üdvözöljük PESTERZSÉBET hivatalos oldalán!

Változik a közlekedési rend Dél-Pesten

2019.04.05

Április 6-ától, az M3 metró felújításához és pótlásához kapcsolódóan a gépjárművel közlekedőknek is számos forgalmi változásra kell felkészülni. A BKK és a Budapest Közút felhívja a Dél-Pesten gépjárművel közlekedők figyelmét, hogy a metrópótlás miatt elsősorban az Üllői úton, az M5-ös autópálya bevezető szakaszán és a Gyáli úton, valamint a Népliget, a Nagyvárad tér és a Közvágóhíd térségében megváltozott forgalmi rendre és nehezebb haladásra kell számítani.  A dél-pesti régióban közlekedőknek hosszabb, akár 20-30 perccel nagyobb utazási időre kell készülniük, érdemes ezért előre megtervezni az utazást, korábban vagy később útnak indulni. A BKK kéri továbbá, hogy a szokásosnál nagyobb figyelemmel és türelemmel vezessenek. A metrófelújítással kapcsolatban minden fontos információ egy helyen megtalálható a BKK weboldalán a www.bkk.hu/m3felujitas címen.

 
A közúti forgalmirend-változásokat április 6-ig, a dél-pesti metrópótlás kezdetéig minden érintett területen kiépítik. Az új és a meghosszabbított autóbuszsávok kialakítása április 5-én, pénteken 18 óráig szintén megtörténik; egészen addig továbbra is minden sávon közlekedhetnek az autósok, péntek estétől azonban tilos ráhajtaniuk a buszsávokra. Az alábbiakban részletesen is ismertetett forgalmirend-módosítások – az Üllői úti és a Vak Bottyán utcaiak kivételével – jellemzően nem jelentenek hátrányt a közúti forgalom számára; a létesülő új autóbuszsávokat a meglévő forgalmi sávok mellett, esetenként a kanyarodó sávok felhasználásával alakítják ki. A kanyarodásra felkészülés céljából a buszsávok a KRESZ előírásai szerint továbbra is igénybe vehetők. A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ a Dél-Pesten élők és az ott közlekedők türelmét kéri a felújítás idejére.
 
Változások az Üllői úton és környezetében:
 Autóbuszsávot alakítanak ki
– az Üllői úton a Ferihegyi gyorsforgalmi út felüljárójának alja és a népligeti Borbás Vince sétány között mind a belváros felé, mind kifelé vezető útpályán. Így ezen a szakaszon a közúti forgalom számára irányonként két sáv lesz járható.
–  az Üllői út Könyves Kálmán körút és Nagyvárad tér közötti szakaszán mind a belváros felé, mind a kifelé vezető útpályán.
 
További változások a forgalmi rendben:
–  Az Üllői úton a Nagyvárad téri csomópontban fordulnak majd vissza az M3-as metrót pótló autóbuszok. Annak érdekében, hogy a buszok vissza tudjanak fordulni, az Üllői útról a Haller utca felé a jelenlegi kettő helyett csak egy sávon lehet majd balra kanyarodni. Érdemes lesz használni a Haller utcai kereszteződést megelőző, Vágóhíd utcai csomópontot is, ahol szintén lehetséges az Üllői útról balra kanyarodni.
– A Nagyvárad tér déli részén, az Albert Flórián úton és a Vágóhíd utca végében buszmegállókat létesítettek. Azok használhatósága érdekében változik a Vágóhíd utca végének forgalmi rendje: onnan nem lehet majd balra, az Albert Flórián útra bekanyarodni. Ajánlott kerülőút az Üllői út–Könyves Kálmán körút–Albert Flórián út útvonal.
– Az Üllői út és az Ecseri út csomópontjában a Ceglédi út felől az Üllői útra jobbra kanyarodó járművek, illetve az Üllői úton a belváros felé tartók közé fizikai elválasztás létesül, hogy a két irány részben egy időben haladhasson át a csomóponton. Ezáltal növelhető az Üllői úton a szabad jelzés idejének hossza, egyúttal enyhíthető a kevesebb sávszám miatti csökkenő forgalomáteresztő képesség. A fizikai elválasztás miatt a benzinkút, illetve a mögötte található élelmiszerüzlet és a telephelyek csak a Balkán utca felől lesznek elérhetők.
– Az Üllői útról a Kőér utca felé vezető két balra kanyarodó sáv közül a külső buszsáv lesz, ahonnan csak a metrópótló buszok kanyarodhatnak a Kőér utcába. (A belső balra kanyarodó sávból továbbra is lehetőség lesz a Kőér utcába kanyarodni.)
– Lezárják a kispesti Vak Bottyán utcát a Lehel utca és a Határ úti metróállomás között az átmenő forgalom elől, mert azon a szakaszon csak a metrópótló buszok haladhatnak. A Kőér utca és a Ferihegyi gyorsforgalmi út közötti kapcsolat továbbra is megmarad a Vak Bottyán utca végén.
 
A Nagyvárad tér közelében található kórházak megközelítése:
– A Szent László Kórház megközelítése a Vágóhíd utca említett korlátozása kapcsán azok számára változik, akik az Üllői útról érkeznek az intézményhez. Nekik érdemes az Üllői útról a Könyves Kálmán körútra, a Rákóczi híd irányába kanyarodni, majd a Könyves Kálmán körútról az Albert Flórián útra, amelyen keresztül a kórház továbbra is elérhető. A Soroksári útról érkezők továbbra is a megszokott módon, a Vágóhíd utcán keresztül közelíthetik meg a Szent László Kórházat.
– A Heim Pál Gyermekkórház továbbra is változatlanul megközelíthető. A kórház Üllői úti bejáratai előtt buszsáv húzódik, ezért kérjük, hogy itt is fokozott figyelemmel közlekedjenek, és csak a kijelölt parkolóhelyeket vegyék igénybe.
 
 Változások a X., a XVIII., a XIX. és a XX. kerületben
 
Új, illetve meghosszabbított autóbuszsávok:
Meghosszabbítják a Határ útig a már meglévő buszsávot a Soroksári úton a városközpont felé vezető irányba.
– Meghosszabbítják a városhatárig az M5-ös autópálya bevezető szakaszán a belváros irányú útpályán húzódó autóbuszsávot.
– Meghosszabbítják a már meglévő autóbuszsávot Kőbányán a Vajda Péter utcában a belváros irányú útpályán: a közösségi közlekedési járatok már a vasúti felüljárótól kezdődően buszsávon haladhatnak végig egészen a Könyves Kálmán körútig.

 

Last modified: 2019.04.05

Comments are closed.

Akadálymentes nézet
Akadálymentes nézet