Budapestiek jelentkezését várják a közösségi költségvetési tanácsba

Budapestiek jelentkezését várják a közösségi költségvetési tanácsba

Lezárult a közösségi költségvetés ötletbenyújtó szakasza

Január 31-ig lehetett ötletet beadni a Fővárosi Önkormányzat idén másodjára megrendezett közösségi költségvetésébe. Több mint 600 ötletet küldtek be a budapestiek, hogy mit valósítson meg a főváros az egymilliárd forintos keretből.

A következő feladat az ötletek szakmai jóváhagyása, vagyis annak eldöntése, hogy az egyes ötletek illeszkednek-e a közösségi költségvetés feltételrendszerébe, szakmailag megvalósíthatók, támogathatók-e. A jóváhagyott ötletek az ötletfejlesztés fázisába kerülnek, majd a budapestiekből álló közösségi költségvetési tanács elé kerülnek. A tanács feladata, hogy az ötletek értékelése és megvitatása mellett összeállítsa a szavazólapra kerülő javaslatok körét. A tanács által elfogadott ötletek közül a budapestiek fogják kiválasztani a nyertes projekteket, amiket megvalósít a főváros.

Budapestiek jelentkezhetnek a közösségi költségvetési tanácsba

A közösségi költségvetés keretén belül beérkezett, és az önkormányzat által már leellenőrzött és megvalósíthatónak talált ötletek közül a közösségi költségvetési tanács tagjai választják ki azokat, amelyek rákerülhetnek a szavazólapra. A tanácsba 2022. március 6. (vasárnap) éjfélig lehet tagnak jelentkezni, a jelentkezők közül sorsolással választják ki a 60 fős tagságot.

Maximum 46 főt egyéni jelentkezések alapján sorsolnak ki úgy, hogy lehetőleg a 23 budapesti kerület mindegyikét képviselje 2-2 fő (az adott kerületben élő, dolgozó vagy tanuló 18. életévét betöltött személy). Jelentkezni vagy online jelentkezési lapon lehet, vagy a 06-1-999-9242-es telefonszámon egyeztetett időpontban személyesen.
Maximum 14 főt sérülékeny társadalmi csoportokat képviselő civil szervezetek által delegáltak köréből sorsolnak ki, ebben az esetben ezt az online jelentkezési lapot kell kitölteni.

A közösségi költségvetési tanácsban való részvétel 3+1 napos elfoglaltságot jelent (egynapos tájékoztatás előadások és workshopok formájában, nagyjából egynapos otthoni munka, végül kétnapos vita és döntéshozatal kiscsoportos, moderált megbeszélés formájában), amelyért a tagok nettó 40 ezer forint/fő díjazásban részesülnek.

A közösségi költségvetési tanács működéséről és a jelentkezés részleteiről itt lehet olvasni.

 

(Fotó:Pxhere.com)