Újrahasznosítás okosan

A Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda Bíró Mihály utcai tagóvodája csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési hét kampányhoz. November 19-23. között a környezettudatos magatartás formálása jegyében az újrahasznosításé és hulladékcsökkentésé volt a főszerep óvodánkban. Célul tűztük ki játékos, interaktív módon közel hozni a gyerekekhez a hulladékcsökkentés, újrahasznosítás fontosságát, lehetőségeit a jövőnk érdekében.
Beszélgetések, játékok, kreatív tevékenységek segítségével ismerkedtek a kisebbek e fontos témával, és idézték fel ismereteiket a nagyobbak óvodánk minden csoportjában.
A Zöld Kuckóban egész hét folyamán a pedagógusaink által az újrahasznosítás jegyében készített fejlesztő játékok várták a gyerekeket és szüleiket.
Az ábrázoló tevékenység során is hulladékból készültek alkotások a faliújságokra.
Minden gyermek interaktív előadáson tisztíthatta meg a képzeletbeli erdőt a sok szeméttől és hulladéktól. Az FKF Nonprofit Zrt. Szemléletformáló és Újrahasználati Központ munkatársa (napocska csoportos szülő) Tóthné Bodó Krisztina segítségével megtanulták a gyerekek, hogy nem minden szemét, nem minden kerül a szeméttelepre, szemétégetőbe, nagyon fontos az újrahasznosítás, a hulladékok külön gyűjtése. Minden, ami tiszta és valami újat lehet belőle készíteni az hulladék és újrahasznosítható. Így például a műanyag flakonokból készülhetnek a játékaik, a tojásos dobozból rajzlap és papírtáska, a konzervdobozokból bicikli és autóalkatrészek.
A hét zárásaként óvodánk közelében lévő hulladékgyűjtő szigetekre látogattak a csoportok, felszerelkezve otthon gyűjtött hulladékokkal. Már minden kisgyermek tudta, hogy mit, hova helyezzen. Kriszti nénitől tanult kis versike segített ebben:

„Kék, papír, de csak tiszta.
Sárga, műanyag lapítva.
Fém mehet ugyanebbe.
Üveg, fehérbe és zöldbe.”
Valljuk, hogy fontos feladatunk a felnövekvő nemzedék szemléletformálása, így minden lehetőséget megragadunk a cél érdekében, hogy a ma óvodásai egy tisztább és élhetőbb világban élhessenek felnőttként. Ebben partnereink óvodásaink szülei, ezúton is köszönjük segítő, támogató hozzáállásukat.

Kovácsné Pető Erzsébet óvodapedagógus

(fotó: az óvoda munkatársai)