Téli egészséghét

A Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda intézményeiben január 22. és 26. között tartottuk téli egészséghetünket, melynek mottója: „Csírák, magvak, méz, gyógyteák – Tűzzel, jéggel vigyázzatok!” volt.

A téma meghatározása az évszak jellemzőihez alkalmazkodva történt. Elsődleges célunk a Pedagógiai Programunk megvalósításához kapcsolódik, a gyermekek egészségének megőrzése, védelme, életmódjuk, étkezési szokásaik alakulásának segítése. Terveink megvalósításához segítőink is voltak, elsősorban a hozzánk járó gyermekek szülei, alapítványok és olyan magánszemélyek, akik szívügyüknek tekintik a felnövekvő nemzedék egészségét, jövőjét. A programok összeállítását szakmai csoport irányítja, majd a projektet lebontják a csoportos óvodapedagógusok saját igényeik, lehetőségeik függvényében. Az egészséghét során külsős programokat szerveztünk, több csoport meglátogatta a kerület sétálóutcájában lévő bioboltot, ahol gyógyteákat, magvakat, egészséges őrleményeket vásároltak. Mások a veresegyházi medveparkban figyelték meg, hogy a macik milyen jóízűen fogyasztják a mézet. Olyan csoportok is voltak, akik színházba látogattak egy, a környezettudatosság jegyében született interaktív előadást megtekinteni, voltak gyerekek a csepeli szabadtéri műjégpályán és egy pékségbe is bekukucskáltunk.

Csoportjainkban ízletes gyógyteákat fogyasztottunk, magvak felhasználásával készült finomságokat kóstoltunk, magunk őrölte teljes kiőrlésű lisztből kenyeret, pogácsát sütöttünk, csíráztattunk, mézes csemegét készítettünk. A gyermekek segítségével készült finomságok kóstolására a szülőket is meghívtuk, teadélutánok szervezésével.

Közös programjainkat támogatta a Civilek az Unióban Caritas Koordinációs Iroda Alapítvány és a Ments életet Egyesület. Részvételükkel mindhárom óvodánk nagycsoportosai elsősegélynyújtó tanfolyamon vettek rész, míg a kisebbek az óvoda előtti parkolóban egy mentőautót vehettek birtokba, megismerkedtek annak felszerelésével. Az alapítvány felhívására családi kreatív, alkotó pályázatot hirdettünk, amire három óvodánkban több mint 50 alkotás érkezett. A Mákvirág tagóvodában egy igazi tűzoltó autót is kipróbálhattak a gyerekek és be is öltözhettek tűzoltóruhába.

Óvodáinkat meglátogatta Burlacu Liviu méhész, aki előadással és eszközbemutatóval a méhészet rejtelmeibe vezette be a gyermekeket, Délután a szülők és gyermekek meg is kóstolhatták termékeit, vásárlásra is lehetőség volt. A szülők és óvodai dolgozók számára egy szülő, Horváth Anita vérnyomás- és vércukormérést biztosított, így tájékozódhattunk egészségi állapotunkról. A téma lezárásaként a Bíró Mihály utcai óvodába igazi meglepetésben volt részük a gyermekeknek, amikor az óvoda udvarán az Iceart BT munkatársa,  M.Tóth Zsolt nemzetközi elismerésekkel rendelkező jégszobrász faragását csodálhattuk meg. Alkotás közben figyelhettük meg őt, megmutatta, hogy a jég mint anyag hogyan lehet a művészi önkifejezés eszköze.

Az alapítványi kreatív pályázat kiértékelésére pénteken került sor. Az értékelő bizottság tagja volt Nagy Viktória alapítványi munkatárs, aki vendéget is hozott magával Kathi Attila válogatott bokszoló személyében. Az alapítvány jóvoltából a résztvevők ajándékot kaptak.

Programjainkat a hét során több alkalommal megtisztelték jelenlétükkel önkormányzati képviselők, Fekete Katalin, az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság elnöke és Somodi Klára, az Egészségügyi és Sport Bizottság elnöke.

Tot Katalin

intézményvezető helyettes

(fotó: Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda óvodapedagógusai)