Ne dobd ki, hanem gondold újra!

A Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda idén is csatlakozott a november utolsó hetében megrendezett Európai Hulladékcsökkentési Héthez, valamint pályázott az Európai Hulladékcsökkentési Díj elnyerésére. A kampány címe az intézményben „Ne dobd ki, hanem gondold újra!” volt.

A héten az óvoda előtt „Utca kiállítást” alakítottunk ki újrahasznosított tárgyakból, amelyet a gyerekek, a szülők és a járókelők érdeklődve tekintettek meg. A szelektív hulladékgyűjtésről, és az újrahasználat fontosságáról az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központ munkatársa, Bodó Krisztina tartott online interaktív foglalkozást. Videófilmen Kuka Manóval ismerkedtek meg a gyerekek, aki bemutatta a Hulladékgyűjtőt, a Hulladékhasznosítót, az Újrahasználati Központot, valamint elmagyarázta a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát.

A kézműves foglakozás is az újrahasznosítás jegyében valósult meg az óvodai szociális munkatársak közreműködésével, akikkel zoknikukacot készítettek az óvodások kinőtt zokniból.

A szélesebb körű szemléletformálás érdekében pályázati felhívást tettünk közzé acsaládok számára a Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda Facebook oldalára „Ne dobd ki, hanem gondold újra!” címmel, amelyre nagyon sok ötletes újrahasznosított alkotás érkezett. Minden résztvevő névre szóló online oklevélben és jutalomban részesült.
Az óvodai szabad játékban, a tevékenységekben a hulladékcsökkentés állt egész héten az előtérben (régiből új alkotása, újrafelhasználás, figyelemfelhívás a hulladékok keletkezésének megelőzésére stb.).

Bízunk abban, hogy a változatos programokkal sikerült felhívnunk a figyelmet a környezetkímélőbb életmódra, a hulladékképződés megelőzésére és egy tisztább, zöldebb jövő lehetőségére.

Kuruczné Hegedüs Magdolna intézményvezető helyettes