„Óvd az egészséged!”

A Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda hagyományos óvodai rendezvényét idén az aktuális járványügyi helyzethez alkalmazkodva szervezték meg. Az Őszi egészséghét fő témája mindhárom óvodában az egészségmegőrzés és a vitaminok témaköréhez szerveződött.

A programhoz kapcsolódva online pályázatot hirdettünk a családoknak: „Maszkban a család” címmel, ahol kreatív maszkokat vártunk fotó formájában beküldve. A felhívásra több mint 30 család jelentkezett ötletes, játékos megoldásokkal, lezárásként a résztvevők emléklapot kaptak.

Mivel külsős szakembereket idén nem tudtunk meghívni, ezért voltak olyan foglalkozások, amit online formában szerveztünk meg. Ilyen volt a hét első programja, amit a Csili Művelődési Központ Könyvtárának munkatársaival valósítottunk meg. Az interaktív játékokon keresztül a gyermekek megismerték azokat a tevékenységeket, amikkel segíthetjük az egészségünk fenntartását: táplálkozási-tisztálkodási szokások, a friss levegő jótékony hatása, távolságtartás fontossága. A foglalkozás végén megnéztük Fésűs Éva Tüsszentős meséjének feldolgozását.

A hét következő napján a Bíró Mihály utcai oviban és a Kékcinke tagóvodában egészséges finomságok készítésével, kóstolásával folytatódott a programsorozat. Minden csoportban egészséges ételek készültek: sült tök, tökös muffin, joghurtos gyümölcspohár, gyümölcssaláta, sütőtökös kókuszgolyó, almás pite, müzli szelet és hasonló ínyencségek.

A Mákvirág tagóvodában az óvoda védőnője tartott előadást a gyermekeknek az orvosi munkáról, eszközökről, betegségek gyógyításáról, mindezt játékosan, egy beteg játék maci gyógyításával szemléltette.

Szerdán az Unicef ajánlásával „Covidról gyermekeknek” címmel érzékenyítő foglalkozásokat szerveztünk mindhárom óvodában. A gyermekek megismerték, hogy mik azok a vírusok és mit tudunk tenni a megelőzés érdekében: kézmosás szabályai, tüsszentés utáni tennivalók, érintkezés szabályai, távolságtartás, szülőnek, orvosnak jelzés betegség esetén. A foglalkozást követően a Bíró oviban törülközőből macit hajtogattunk, amivel a saját higiéniai eszközök használatára szerettük volna felhívni a gyermekek figyelmét.

Csütörtökön játszódélelőttöt tartottunk mindhárom óvodában, amikor a gyermekek egészség témához kapcsolódva barkácsolhattak csoportjaikban „Vitaminhadsereg” címmel. Izgalmas dolgok készültek, párat kiemelve: őszi gyümölcsök főzött gyurmából, gyümölcsös fejdísz, ép fogacska pet palackból, vitamin-kép, só-liszt gyurmából és nemezeléssel gyümölcsök.

A játszódélelőtt zenés- táncos programmal zárult minden csoportban.

Pénteken az egészséghét a Mákvirág tagóvodában drámapedagógiai foglalkozással és gyermekjógával, a Kékcinke tagóvodában interaktív társasjátékkal, a Bíró óvodában vitamintornával zárult. Egész heti tevékenységek megerősítették, gazdagították gyermekeink ismereteit az egészséges életmódról, gyakorlati ismereteik által hatékonyan veszik fel a harcot a jelenleg erőszakosan támadó vírussal szemben.

Mindannyian vigyázzunk magunkra, egymásra és gyermekeinkre!

Tóth Katalin intézményvezető helyettes